Lisztmentes csupa csokis ráncos keksz: 10 perc, és kész
Ha kizártad a lisztet az ételedből, de édességre vágysz, süsd így a csokis ráncos kekszet!
A csodás csokis keksz onnan kapta a nevét, hogy sütés után ráncos lesz. A híres sztárcukrász, Anna Olson elkészítette a lisztmentes verziót.
Nagyon fontos, hogy jó minőségű, 65-75 százalékos étcsokit használj. Ennyi alapanyag körülbelül 12 kekszhez elegendő. Légmentesen záródó tárolóban az édesség öt napig áll el. Ha két keksz közé egy kis gombócnyi vaníliás fagyit teszel, kis szendvicseket kapsz.
Lisztmentes csokis ráncos keksz
Hozzávalók:
- 27 dkg étcsokoládé, felaprítva
- 13 dkg porcukor
- 10 dkg kristálycukor
- 6 dkg kakaópor
- 7 g kukoricakeményítő
- 2 nagy tojás
- 5 ml vaníliakivonat
- 5 ml balzsamecet
- 2,5 g só
Forgatáshoz
- porcukor
Elkészítés ideje: 25 perc
A sütőt melegítsd elő190 fokra, és két tepsit bélelj ki sütőpapírral. Darabolj fel 18 dkg csokit, kevergetve olvaszd meg vízgőz felett egy fémedényben, majd tedd félre.
Elektromos habverővel verd addig a szobahőmérsékletű tojásokat a kristálycukorral, a vaníliakivonattal és a balzsamecettel, amíg az habos és könnyed állagú lesz. Ez körülbelül három perc. Nem kell, hogy a kiemelt habverőről egybefüggő szalagként lógjon a hab. Ezután keverd bele a megolvasztott csokoládét is.
Add a porcukrot, a kakaóport, a kukoricakeményítőt és a sót a masszához, spatulával vagy kézzel keverd össze, majd rakd bele a megmaradt felaprított csokoládét is. A tészta első látásra nagyon lágynak tűnhet, de néhány perc várakozás után megkeményedik.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Önts porcukrot egy lapos edénybe, és egy kis fagylaltoskanállal emelj ki egy adag tésztát, azt ejtsd a porcukorra, és forgasd meg benne. Ezt majd minden egyes gombóccal ismételd meg. Az adagokat helyezd az előkészített tepsire úgy, hogy körülbelül másfél centi hely maradjon közöttük minden irányban. A tenyereddel a gombócokat finoman lapítsd le.
A kekszeket tedd előmelegített sütőbe, és süsd tíz percig. Ügyelj arra, hogy ne süsd túl. A kész kekszeket hagyd egy-két percig hűlni a tepsiben. Ha már kézzel ki tudod emelni, rakd hűtőrácsra.