A tökéletes, omlós linzer alapreceptje - Sokféleképpen variálható
A vajas tésztából sokféle sütemény készülhet, lehet pitealap, de omlós aprósütinek is tökéletes.
![A tökéletes, omlós linzer alapreceptje - Sokféleképpen variálható](https://kep.index.hu/1/0/3070/30709/307092/30709297_5ef3e2cf6bb3076e6fcb68d690127c7b_wm.jpg)
A linzer klasszikus süti, ami az ünnepeken is fontos szerepet kap. Ha figyelsz néhány apróságra, biztosan tökéletes lesz. A lényeg, hogy a liszt, a vaj és a cukor 3:2:1 arányban kerüljön a tésztába. Fontos továbbá, hogy hideg hozzávalókkal dolgozz, és gyúrás közben a vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől. Figyelj arra is, hogy ne süsd túl magas hőfokon, és túl sokáig. Összeragaszthatod a sütiket lekvárral, csokival, mogyorókrémmel, de önmagában, kiszúrva is díszítheted vagy megszórhatod dióval. Nem kell vele sokáig várni, nagyon hamar omlós lesz.
Linzer alapreceptje
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 0.5 db citrom
- só
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, dobd hozzá a sót, majd morzsold össze jól a kis darabokra vágott hideg vajjal. Amikor elég morzsalékos, tedd hozzá a kétféle cukrot, a tojássárgát, a citrom reszelt héját. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, de ezt a műveletet a robotgépre is bízhatod. Formázz belőle gombócot, és fóliába csomagolva tedd a hűtőbe legalább egy órára.
Pihentetést követően nyújtsd ki három-négy milliméter vastagra, majd tetszés szerinti szaggatóval szúrd ki a kívánt formára. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 10 perc alatt.
A pufi mandulás kekszek amellett, hogy nagyon finomak, jól mutatnak az ünnepi asztalon.
Még több recept