4 szerencsét és gazdagságot hozó étel
Régi hagyomány, hogy az új évre különleges ételekkel készülődnek, így hozva szerencsét és gazdagságot a családnak.
Az új év kezdetéhez rengeteg babona kapcsolódik. Az egyik legismertebb szerint olyan sok pénzed lesz, amennyi apró szemű ételt, például mákot vagy lencsét eszel. Ha pedig inkább a szerencsédben bízol, készíts malacsültet.
A malac a földet túrva ugyanis kifordítja a szerencsédet. A csirke és a pulyka viszont kapirgálás közben arrébb rúgja, ezért az év utolsó napján ne készíts belőlük semmit.
Összegyűjtöttük hát a leghatásosabb - nem mellesleg nagyon finom - gazdagságot hozó ételeket, hátha jól jársz az új évben.
Lencseleves
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 1 petrezselyemgyökér
- 2 sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél babérlevél
- 1 doboz tejföl
- 5 dkg liszt
A lencsét áztasd be előző nap, hogy megpuhuljon. Tedd fel főni másfél liter vízben a babérlevéllel, karikázd hozzá a répákat, és sózd meg.
Ha a lencse megfőtt, az apróra vágott hagymákat kevés olajon pirítsd meg, majd add hozzá a lisztet, és készíts közepesen barna rántást. Ha kész, keverd hozzá a tejfölt, majd ezzel sűrítsd be a levest. Sózd utána, ha szükséges.
Lencsefőzelék
Hozzávalók:
- 40 dkg lencse
- 2 dkg liszt
- kis fej vöröshagyma
- 3 babérlevél
- 1 doboz tejföl
- kevés só, paprika, ecet
- csipetnyi cukor
Egy éjszakára áztasd hideg vízbe a lencsét. Ebben a vízben - sóval és a babérlevéllel - tedd fel főni. Ha puhára főtt, készíts hagymás, paprikás rántást - olajon futtasd meg a lisztet -, ezzel sűrítsd be a lencsét, és utána még főzd pár percig. Az ecettel, a cukorral ízesítsd. Tálaláskor adj hozzá tejfölt.
Malacsült
Hozzávalók:
- 3 kg malachús
- 10 dkg zsír
- 10 dkg füstölt szalonna
- 5 dl világos sör
- majoránna
- só
A malachúsokat többször is mosd meg alaposan, szórd meg majoránnával, és sózd meg. Legalább egy órát hagyd állni, hogy a majoránna aromája a húst jól átjárja. A malac bőrét ne sózd meg, mert akkor nem lesz ropogós, viszont kend meg hideg sertészsírral.
Az így előkészített malacot fektesd tepsire, és told nem túl meleg sütőbe. Sütés közben a kockára bevagdalt és sörbe mártott szalonnával kenegesd. Ha azt tapasztalod, hogy sütés közben a malac bőre egyes helyeken felhólyagzik, akkor a sütővillával szúrd fel a hólyagokat.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mákos guba
Hozzávalók:
- 6 nagyobb kifli
- 1 liter tej
- vaníliás cukor
- 3 tojás
- 15 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 5 dkg porcukor
A kifliket karikázd fel. A tejet melegítsd fel. A tojások sárgáját keverd ki a cukorral, és add a tejhez, keverd bele a vaníliás cukrot is, de vigyázz, hogy ne forrjon fel, mert akkor szemcséssé válik. A mákot keverd el a porcukorral. Egy jénai tálat vajazz ki, és a kiflikarikákat rétegezd a tál aljára. Locsold meg a tejes keverékkel, és szórj rá mákot. Folytasd így, amíg el nem fogy. Told előmelegített sütőbe, és közepes lángon süsd 20 percig.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség