Puha lekváros kiflik vajas gyúrt tésztából: titkos hozzávalótól lesz tökéletes

A vajas gyúrt tésztából készült kiflik tésztájába egy régi, klasszikus hozzávaló is kerül, amitől igazán lágyak lesznek.

Lekváros kiflik vajas gyúrt tésztából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A vajas gyúrt tésztából készült lekváros kiflik tésztájába a régi háziasszonyok szívesen tettek egy evőkanál ecetet. A tészta így sokkal könnyebben kezelhető, jobban nyújtható. Ugyanezt a receptet elkészítheted lekvár nélkül, a tetejét szezámmaggal megszórva is.

Lekváros kiflik vajas gyúrt tésztából

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg vaj + 1 evőkanál a kenéshez
  • 10 dkg kemény lekvár
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál 10 százalékos ecet
  • 1 csipet
  • porcukor vagy vaníliás cukor a forgatáshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld át, sózd meg, és morzsold el a felkockázott hideg vajjal. Az ecetet keverd el a vízzel, adagold a vajas liszthez, és gyúrj belőle sima tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, kend meg a felületét puha vajjal, és tekerd fel, mint a palacsintát. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább egy-két órát, de akár egy egész éjszakát is.

A pihentetési idő leteltével a rudat vágd két darabba. Az egyiket nyújtsd ki 3-4 milliméter vastag körré, és vágj belőle nyolc cikket. Mindegyik közepébe tegyél egy darabka lekvárt, tekerd fel, és pakold sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ugyanezt a műveletet ismételd meg a másik darab tésztával is. Told a kifliket 200 fokos sütőbe húsz percre, amíg szép színt kapnak. A sütés végén még melegen forgasd őket porcukorba vagy vaníliás cukorba.

Pihe-puha kifli a mama receptes füzetéből: zsírral gyúrva próbáld ki

A puha kelt kifli tésztája szétomlik a szájban. A lágy textúra napokig megmarad, ezért dupla adaggal érdemes gyártani a finomságot.

Elolvasom
Ezt is szeretjük