A tökéletes nagyiféle lekváros, hájas süti: sűrű szilvalekvárral a legfinomabb
A hájas tészta a karácsonyi időszak nagy kedvence, hagyományosan szilvalekvár kerül bele.
![Lekváros hájas süti receptje](https://kep.index.hu/1/0/4110/41109/411095/41109579_9ac16706d393f68a87539615c04369f2_wm.jpg)
Nagyanyáink korában karácsony körül mindig tartottak disznóvágást, ami után biztos, hogy készült valamilyen hájas sütemény. Bár elég időigényes, mert háromszor kell hajtogatni, pihentetni, mégis megéri rászánni magad. A süti formája bármilyen lehet, akárcsak a töltelék, ám szilvalekvárral biztosan nagy sikert aratsz. A tészta egy részét a fagyasztóba is teheted, ott sokáig eláll. A rumot ne hagyd ki, még könnyedebbé, levegősebbé teszi a tésztát.
Lekváros hájas süti
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 2 db tojássárga
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál 10%-os ecet
- 1 evőkanál rum
- 1.5 dl víz
- só
A hájhoz
- 40 dkg sertésháj
- 25 dkg liszt
- 2 evőkanál rum
A töltelékhez
- lekvár
A tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés:
A hájat tisztítsd meg a hártyától, és daráld le. Gyúrd össze 25 dekagramm liszttel, és add hozzá a rumot. Kenhető állagúnak kell lennie.
A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojássárgát, a tejfölt, az ecetet, a rumot, és öntsd hozzá a langyos vizet. Nyújtsd ki a tésztát, és kend meg a háj harmadával, majd hajtogasd össze. Először a két szélét hajtsd a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. Pihentesd 20 percig, majd újra nyújtsd ki, kend meg hájjal, és jöhet a hajtogatás. Ezt összesen háromszor ismételd meg, 20 perces pihenőkkel. Fontos, hogy közben a tészta ne kerüljön meleg helyre, mert felolvad a zsír.
Végül nyújtsd ki a tésztát másfél centiméter vastagra, vágd fel egyforma nagyságú téglalapokra, mindegyik közepébe rakj szilvalekvárt, és hajtsd össze tetszés szerint. A tetejét kend meg villával felvert tojással. Pihentesd még 20 percig, majd told forró sütőbe. Süsd 180 fokon körülbelül 30 perc alatt szép aranybarnára. Porcukorral megszórva kínáld.
A szilvalekvár buktába is remek választás. Akkor az igazi, ha a tészta foszlós és enyhén édes.
Még több recept