A tökéletes nagyiféle lekváros, hájas süti: sűrű szilvalekvárral a legfinomabb
A hájas tészta a karácsonyi időszak nagy kedvence, hagyományosan szilvalekvár kerül bele.

hajs-suti
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyanyáink korában karácsony körül mindig tartottak disznóvágást, ami után biztos, hogy készült valamilyen hájas sütemény. Bár elég időigényes, mert háromszor kell hajtogatni, pihentetni, mégis megéri rászánni magad. A süti formája bármilyen lehet, akárcsak a töltelék, ám szilvalekvárral biztosan nagy sikert aratsz. A tészta egy részét a fagyasztóba is teheted, ott sokáig eláll. A rumot ne hagyd ki, még könnyedebbé, levegősebbé teszi a tésztát.

Lekváros hájas süti

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojássárga
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • 1 evőkanál rum
  • 1.5 dl víz

A hájhoz

  • 40 dkg sertésháj
  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál rum

A töltelékhez

  • lekvár

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A hájat tisztítsd meg a hártyától, és daráld le. Gyúrd össze 25 dekagramm liszttel, és add hozzá a rumot. Kenhető állagúnak kell lennie.

A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojássárgát, a tejfölt, az ecetet, a rumot, és öntsd hozzá a langyos vizet. Nyújtsd ki a tésztát, és kend meg a háj harmadával, majd hajtogasd össze. Először a két szélét hajtsd a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. Pihentesd 20 percig, majd újra nyújtsd ki, kend meg hájjal, és jöhet a hajtogatás. Ezt összesen háromszor ismételd meg, 20 perces pihenőkkel. Fontos, hogy közben a tészta ne kerüljön meleg helyre, mert felolvad a zsír.
 

Végül nyújtsd ki a tésztát másfél centiméter vastagra, vágd fel egyforma nagyságú téglalapokra, mindegyik közepébe rakj szilvalekvárt, és hajtsd össze tetszés szerint. A tetejét kend meg villával felvert tojással. Pihentesd még 20 percig, majd told forró sütőbe. Süsd 180 fokon körülbelül 30 perc alatt szép aranybarnára. Porcukorral megszórva kínáld. 

A szilvalekvár buktába is remek választás. Akkor az igazi, ha a tészta foszlós és enyhén édes.

Ezt is szeretjük