Foszlós békebeli lekváros bukta recept: falun így készítik a nénik
Rég ettél igazán jó lekváros buktát? Félsz a kelt tésztáktól? Mutatjuk, hogy lesz tökéletes és finom.
- 2 dolog, ami nélkül gyorsan elveszíti feszességét az arcbőr: így lassíthatod a kollagén és az elasztin csökkenését »
- Csodás divatfotókon a ’90-es évek és napjaink szupermodelljei: együtt mutatják be az újdonságokat »
- A Super Bowl történelmének legemlékezetesebb divatpillanatai: Jennifer Lopez és Shakira abszolút elvitték a show-t »

- Lovas Rozi ritkán látott férjével: János ilyen jóképű pasi
- Te felismered ezt a KRESZ-táblát? 8 kérdés, amire tudni kell a választ a közlekedésben
- Melyik magyar város vasútállomása van a képen? 8 kérdés, ami sokakat zavarba hoz
- Ez a hét nő viselhet fehéret a pápa előtt - Másoknak tilos ilyenben találkozni vele
- Ennyi lépést kéne megtenni naponta a stroke ellen 60 éves kor felett
A kelt tészták közül a bukta az egyik legnagyobb kedvenc. A tésztája foszlós, nem hiányzik belőle a töltelék, és még másnap is finom friss. Ehhez tapasztalat nélkül is hozzáfoghatsz. A lekváros bukta mellett süthetsz még mákost vagy túróst is.

Lekváros bukta receptje
Hozzávalók 20 darabhoz
- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 6 dkg olvasztott vaj
- 3 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- csipet só
Töltelék
- 25 dkg lekvár
Tetejére
- 1 tojás
Elkészítés:
Langyosíts tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni 10-15 perc alatt. Ha szépen megemelkedik, tedd az átszitált liszthez, keverd hozzá a sót, a maradék cukrot és a tojást. Az olvasztott vajat csak a végén csorgasd hozzá. Dagassz lágy, hólyagos tésztát. Rakd egy tálba, takard le, és meleg helyen keleszd meg körülbelül egy óra alatt.
Ha a tészta a duplájára emelkedik, borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ujjnyi vastagra. Vágj körülbelül 8x8 centis négyzeteket, és mindegyikre tégy lekvárt. Ne sajnáld, de arra vigyázz, hogy ne folyjon majd ki sütés közben. Tekerd fel egyesével a buktákat. Egy tepsit kenj ki vajjal, ebbe sorakoztasd a tekercseket. Nyugodtan közel rakhatod a buktákat egymáshoz, nem baj, ha összesülnek. Takard le ruhával, és keleszd még 30 percig. Ezalatt ismét szépen megemelkednek.
A megkelt tekercseket kend meg felvert tojással. Rakd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 25 percig. Ha a teteje szép piros, kiveheted a sütőből. Hagyd kihűlni. Ha szükséges, hidegen tépkedd szét.
Ha még sohasem készítettél kelt tésztát, itt nagyon pontos instrukciókat kapsz, érdemes megnézned, hogy csinálja Kis Sándor séf.
Még több recept