Puha lekváros bukta
A lekváros bukta visszarepít a felhőtlen gyermekkorba. Mindenki örömmel állapítja majd meg, hogy ez éppen olyan, mint a nagyié.
A bukta teával vagy tejjel remek reggeli, de egy kiadós leves után ebédre is kínálhatod. Akkor az igazi, ha puha, omlós, és bőven van benne töltelék. Bár sokféleképpen ízesítheted, a lekváros bukta egyértelműen listavezető. Tóth Attiláné receptjére bátran vállalhatsz garanciát.
Lekváros bukta
Hozzávalók 24 darabhoz
- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 6 dkg olvasztott vaj
- 3 evőkanál cukor
- 2.5 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 1 tojás
- csipet só
- lekvár
- 1 tojás a tetejére
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, dobj bele egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd körülbelül tíz perc alatt futtasd fel. Várd meg, amíg jócskán megnő a térfogata. Add hozzá a lisztet, a tojásokat, a sót, a maradék cukrot, és fogj hozzá a dagasztáshoz. Ezt akár géppel is végezheted. Akkor hagyd abba, amikor a tészta lágy és hólyagos. A vajat csak ekkor add hozzá. Formázz belőle cipót, és meleg helyen, letakarva keleszd körülbelül egy órán át.
Ha a tészta a duplájára nő, borítsd lisztezett felületre, gyúrd át, és nyújtsd 1 centi vastagra. Vágj körülbelül 8 centis négyzeteket, és mindegyikre tégy bőven lekvárt, majd tekerd fel őket. A bukta két végét az ujjaiddal nyomkodd össze, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Egy tepsit kenj ki vajjal, ebbe rakd egymás mellé a tekercseket. Takard le a buktákat egy ruhával, és hagyd őket még körülbelül 30 percig kelni. Ezalatt szépen megemelkednek. Nem baj, ha összeérnek.
A megkelt tekercseket kend le tojással. Rakd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 25 percig. Akkor jó, ha a bukta szép piros. A tepsiből egyben borítsd ki a tésztát, hagyd kicsit hűlni, csak azután vágd vagy tépkedd szét. Porcukorral megszórva kínáld.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció