A legfinomabb karácsonyi sütik receptje: a bejglitől a zserbóig

Koronázd meg az ünnepi vacsorát, kényeztesd szeretteidet finomabbnál finomabb desszertekkel! Itt csupa jó ötletet találsz.

Legfinomabb karácsonyi sütik
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Karácsonykor szeretünk kitenni magunkért, és többféle édességgel megörvendeztetni szeretteinket. Szinte minden családnak megvannak a hagyományos süteményei, amik nélkül nem múlhatnak el az ünnepek. 

Gyakran kerülnek az asztalra diós, mákos, almás, aszalt gyümölcsös édességek. Ezek régen különleges jelentőséggel bírtak, többnyire az életet, az egészséget, a jólétet szimbolizálták. Így a zserbó, a bejgli, a vaníliás kifli, a gyümölcskenyér hosszú évtizedek óta kihagyhatatlanok az ünnepi menüből.

A legfinomabb karácsonyi sütik receptje

A klasszikus magyar édességek mellett egyre több külföldi finomság is helyet kap a desszertkínálatban. A franciák fatörzse legalább olyan jó, mint a németek gyümölcskenyere, a Stollen, vagy az olaszok kuglófja, a panettone. A fűszerek is jellegzetesek, leginkább a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és a vanília dominál. Mindegy, melyik édességet választod összeállításunkból, biztosan nem fogsz csalódni. 

A bejgli igazi hungarikum, már az Osztrák-Magyar Monarchia idején ott volt az ünnepi asztalon. Legtöbbször dióval és mákkal készül, de számos más változatban is kipróbálhatod, így lehet gesztenyés vagy marcipános is. A jó bejgli egyik ismérve, hogy a töltelék jó vastag.
Szinte minden országnak megvan a saját karácsonyi gyümölcskenyere. A mi kevert tésztás változatunk mellett érdemes kipróbálni a kelt tésztás sütit. Ehhez nagyon hasonlít az olaszok panettonéja vagy a németek Stollene. Az biztos, hogy minél több aszalvány kerül bele, annál jobb lesz.
A franciák kötelező ünnepi desszertje a fatörzs, vagyis a bûche de Noël. A piskótás, többnyire csokis sütemény amilyen finom, olyan mutatós. A múlt század közepén álmodta meg egy francia cukrászmester, azóta töretlen a népszerűsége. Leggyakrabban faágakkal, magyallal, különféle erdei figurákkal díszítik.
Különféle aprósütik sem hiányozhatnak a kekszes dobozból. A vaníliás kifli, a linzer vagy a mézeskalács is tökéletes. Utóbbi illata is elvarázsol mindenkit. Már sütés közben egész biztos, hogy ünnepi hangulatba kerülsz.
A diós, lekváros, több lapból készülő zserbóval megkoronázhatod az ünnepi étkezést. Ne spórolj a hozzávalókkal, töltsd meg jó vastagon! A lapok élesztős tésztából készülnek.
A mézes krémes is régi kedvenc. Ha jól készíted, fantasztikusan omlós, puha a tésztája. Grízes töltelékkel, lekvárral, csokimázzal tényleg ellenállhatatlan. Készítsd el bátran egy-két nappal korábban, mert jót tesz neki, ha áll.
Egyes országokban a puha, különleges ízű és illatú gyömbérkenyér számít ünnepi klasszikusnak. Az egyszerű sütit 10 perc munkával elkészítheted, és mindenkit lenyűgözöl vele.
Zárd le tortával a karácsonyi ebédet vagy vacsorát! Nem kell túlbonyolítani, a mézeskalácsos-mascarponés sütivel mindenkit elkápráztathatsz. Az alapja egyszerű piskóta mézeskalács-fűszerkeverékkel, a krémbe pedig fehér csoki is kerül.
Ezt is szeretjük