A 8 legfinomabb fánk: a klasszikus szalagostól a külföldi kedvencekig

Ha máskor nem, legalább farsangkor süss fánkot! A klasszikus szalagos mellett próbáld ki a gyümölcsös, a túrós és az égetett tésztákat is!

A legfinomabb fánkok receptekkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A farsanghoz a fánk legalább úgy hozzátartozik, mint a jelmezes mulatozás, a tánc vagy a zene. Bár idén csendesebb ez az időszak, óvodába, iskolába, munkahelyre csomagolhatsz az édességből. Évszázadok óta imádják kicsik és nagyok: a fánk az 1400-as évek óta népszerű Európában, a legenda szerint az elsőt egy bécsi pék készítette. Marie Antoinette egyenesen odavolt érte, hozzánk, illetve Mátyás udvarába pedig vélhetően Olaszországból került Beatrix közvetítésével. Őseink úgy tartották, minél többször eszünk fánkot, annál jobb lesz a termés.

Minden országnak megvan a saját fánkspecialitása. Nálunk a szalagos, kelt tésztás változat talán a legnépszerűbb, de az egyszerűbb forgácsfánk is kedvelt. Érdemes megkóstolni a gyümölcsös, sütőporos változatokat, amikkel a kezdők is bátran próbálkozhatnak. 

A legfinomabb fánkok receptekkel

A franciák több fánkot is megszerettettek a világgal. Az Ekler égetett tésztából készül, a beignet pedig belül lyukas. A spanyolok churrosa is világhírű, Berlinben a cukrászdákból nem hiányozhat a Pfannkuchen. A legtöbb tészta mellé a lekvár vagy a csokiszósz tökéletes. Válogass a legnépszerűbb receptek közül! 

A klasszikus fánk a legnépszerűbb farsangi sütemény, ami akkor az igazi, ha a tésztája könnyű és szalagos. Épp ezért dagaszd jó sokáig, és a kelesztésre is szánj időt. A tésztát megtöltheted lekvárral, mogyorókrémmel, feldobhatod mázzal, cukorkákkal.
Ha nincs sok időd a hagyományos fánkra, süsd meg a sütőporos változatot, ami ráadásul jóval kevésbé kényes. Nem kell keleszteni, dagasztani. A tésztájába tejföl vagy joghurt is kerül, amitől még puhább lesz a süti.
A különleges formájú forgácsfánk, amit csöröge vagy herőce néven is ismerhetsz, ugyancsak régi kedvenc. A hagyományos tésztát még túróval is feldobhatod.
A gyümölcsös fánkokkal sem megy el túl sok időd, ráadásul el sem tudod hibázni. Az alma még lágyabbá teszi a sütőporos tésztát. A lekvár erről sem hiányozhat!
Ha a konyhapulton barnulnak a banánok, azokat is felhasználhatod a fánkba. Amilyen gyorsan elkészül, olyan sebességgel el is fogy a tányérról. Ha mégis maradna a banánfánkból, másnap is friss és puha lesz.
Ha megkóstolnád más ország fánkspecialitását, a churros tökéletes választás. A spanyolok kedvence nagyon hasonlít a képviselőfánkunkra, hisz ugyanúgy égetett tésztából készül. Fahéjas porcukorba forgatják, és általában krémes olvasztott csokival kínálják.
A hosszúkás, roppanós Ekler-fánk is égetett tésztából készül, és általában krém vagy tejszínhab kerül két réteg közé. Sőt, gyümölccsel tovább fokozhatod az élményt. A sütit egy híres francia séf alkotta meg a 19. században, azóta az egész világon szívesen fogyasztják.
A beignet is francia fánkkülönlegesség, amit nem nagy kihívás elkészíteni. Az általában négyzet alakú süti belül üreges. Jó sok porcukorral megszórva kínálják.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük