4 szuper lasagne-variáció

Az olaszok után szabadon

Az itáliai konyhára általában jellemző, hogy a hozzávalókat bátran lehet variálni, és a legelképesztőbb kombinációk is isteni eredményt hozhatnak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A lasagna szó - többes számban lasagne - eredetileg magát az edényt jelentette, amiben készült, de az elnevezés gyorsan átragadt magára az ételre.

Eredetével kapcsolatban voltak félreértések, mivel a szó a görög nyelvből származik, valamint már a legelső angol szakácskönyvben szerepelt a receptje, ami miatt egy ideig azt hitték, hogy a brit szigetekről ered Garfield kedvence.

Spárgás lasagna

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldspárga
  • pár szelet főtt tarja
  • 1 csomag lasagna tészta
  • sajt
  • 1 l tej
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • bors
  • szerecsendió
A spárgákat tisztítsd meg, vágd kis darabokra, majd forrázd le, és gyorsan hűtsd le. A besamelt készítsd el, a tejben olvaszd meg a vajat, liszttel sűrítsd be, majd fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Ebből kenj egy kicsit a kivajazott tepsi aljára. Erre pakolj egy réteg tésztát, rá egy kevés spárgát és a felkockázott tarját, valamint annyi besamelt, hogy befedje, végül szórd meg sajttal. A rétegek tetejére tészta kerüljön, amit kenj még be besamellel, és szórd meg sajttal. Sütőben 30-40 perc alatt elkészül.

Almás-gombás lasagna

Hozzávalók:

  • 3 alma
  • 20 dkg gomba
  • 10 dkg camembert
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg sajt
  • szerecsendió
  • őrölt gyömbér
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csomag lasagna tészta
Főzd meg félig a gombát, és szeleteld fel az almát. Vajazz ki egy tepsit, tegyél le egy sor tésztát az aljára. Pakolj rá gombát, szórd meg petrezselyemmel, tegyél rá almát, majd camembert-t. A rétegezés végére tészta maradjon. Keverd ki a tejszínt a fűszerekkel, öntsd le a tésztát, és szórd meg reszelt sajttal. 180-200 fokon süsd meg.

Spenótos-ricottás lasagna

Hozzávalók:

  • 1 csomag tészta
  • 50 dkg spenót
  • 50 dkg ricotta
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg bacon
  • 15 dkg füstölt sajt
A spenótot kicsit fonnyaszd meg dinsztelt hagymán. A zúzott fokhagymával főzd össze az apróra vágott bacont és a tejszínt. Ha a tésztát félig megfőzöd, akkor nem kell aggódnod, hogy megpuhul-e. A kivajazott jénai aljára rakj egy réteg tésztát, erre a spenótot, megint tésztát, majd a tejszínes bacont, ismét egy réteg tészta következik, majd pedig a ricotta füstölt sajttal. Az utolsó réteg tésztára hagyj kis sajtot. Körülbelül 200 fokon fél óráig süsd - amíg meg nem pirul a teteje.

Lencsés-spenótos lasagna

Hozzávalók:

  • 1 csomag lasagna tészta
  • 20 dkg vörös lencse
  • 25 dkg spenót
  • 1 fej hagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 2 dl paradicsompüré
  • koriander
  • kurkuma
  • Cayenne-bors
  • gyömbér
  • oregánó
  • bazsalikom
  • sajt
A lencsét tedd fel főni annyi vízzel, ami ellepi. Ízesítsd sóval, kurkumával, korianderrel, gyömbérrel és Cayenne-borssal. Főzd nagyon puhára. A spenótot fonnyaszd meg, adj hozzá zúzott fokhagymát. Az apróra vágott hagymát olívaolajon dinszteld meg, keverd hozzá a sűrített paradicsomot, és oregánóval, bazsalikommal fűszerezd.
Egy jénait vagy egy tepsit olajozz ki, és rétegezd bele a tésztát a kétféle töltelékkel. Minden réteg tésztát kenj meg paradicsomos szósszal, de maradjon a tetejére is, amit még vastagon szórj be reszelt sajttal. 30-40 perc alatt süsd készre.
Ezt is szeretjük