Megszereztük a legfinomabb kürtőskalács receptjét: otthon is elkészítheted
Soha nem volt még ilyen finom a ropogós külsejű, puha belsejű kürtőskalács. Ezzel a gondosan kikísérletezett recepttel bátran próbálkozhatsz.
A kürtőskalács nyáron nem hiányozhat a fesztiválokról és a strandokról sem. Ha túl hosszú sor kígyózna kedvenc büféd előtt, készítsd el inkább otthon! Megkaptuk a messze földön híres Vitéz Kürtős receptjét. Akkor az igazi, ha a tésztát jól kidolgozod, és parázs fölött sütöd. Ízesítsd minél többféleképpen, a fahéjas, kakaós, diós, vaníliás változatok mellett érdemes kipróbálni málnával, áfonyával, aszalványokkal is. Ha nincs profi berendezésed, nagyobb grillen vagy akár faszénparázson sütve is elkészítheted.
Meríts inspirációt a Holnemvolt Várban található Édes Mackó sütödéből, az ország első kürtőskalács-cukrászdájából. Ott nagyon sokféle, izgalmas kürtős csemegét találhatsz: krémest, fagyit, zserbót, fondüt, de megkóstolhatod a madártejet vagy a tejbegrízt is kürtősdarabokkal.
Kürtőskalács receptje
Hozzávalók 8 darabhoz
Tésztához
- 1 kg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 5 dl tej
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
Kovászhoz
- 2.5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A lisztet rakd egy tálkába, és morzsold rá az élesztőt, majd adj hozzá kevés langyos, cukros tejet, és keverd csomómentesre. Amíg a kovász kel, tedd egy nagyobb edénybe a lisztet, majd a vajat, a tojást, a cukrot, és alaposan dolgozd össze. Add hozzá a kovászt, a tejet, a sót, a vaníliás cukrot, és gyúrd össze, de ne legyen túl kemény. Hagyd fél órát kelni, majd oszd nyolc részre.
Nyújts kisujjnyi vastagságú, hosszú csíkokat, és tekerd a tésztát előre bemelegített és beolajazott kürtőskalács-sütőfára úgy, hogy a csíkok között hagyj ugyanakkora réseket, mint amilyen vastag maga a tésztacsík. Mindkét végét jól csíptesd be, majd simítsd el, amíg a karikák össze nem érnek. Ezután újra kend be a tésztát olajjal, és hempergesd kristálycukorba. A kalácsot a parázs fölött, egyenletesen forgatva süsd körülbelül öt percig. Akkor kész a kürtőskalács, ha a cukor már szép aranybarnára karamellizálódott rajta. A parázsról levéve ízesítheted. Ha kicsit hűl, szedd le a sütőfáról. Négy-öt perc múlva már fogyaszthatod is.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció