Megszereztük a legfinomabb kürtőskalács receptjét: otthon is elkészítheted

Soha nem volt még ilyen finom a ropogós külsejű, puha belsejű kürtőskalács. Ezzel a gondosan kikísérletezett recepttel bátran próbálkozhatsz.

Megszereztük a legfinomabb kürtőskalács receptjét: otthon is elkészítheted
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kürtőskalács nyáron nem hiányozhat a fesztiválokról és a strandokról sem. Ha túl hosszú sor kígyózna kedvenc büféd előtt, készítsd el inkább otthon! Megkaptuk a messze földön híres Vitéz Kürtős receptjét. Akkor az igazi, ha a tésztát jól kidolgozod, és parázs fölött sütöd. Ízesítsd minél többféleképpen, a fahéjas, kakaós, diós, vaníliás változatok mellett érdemes kipróbálni málnával, áfonyával, aszalványokkal is. Ha nincs profi berendezésed, nagyobb grillen vagy akár faszénparázson sütve is elkészítheted. 

Meríts inspirációt a Holnemvolt Várban található Édes Mackó sütödéből, az ország első kürtőskalács-cukrászdájából. Ott nagyon sokféle, izgalmas kürtős csemegét találhatsz: krémest, fagyit, zserbót, fondüt, de megkóstolhatod a madártejet vagy a tejbegrízt is kürtősdarabokkal. 

Kürtőskalács receptje

Hozzávalók 8 darabhoz

Tésztához

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál

Kovászhoz

  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet rakd egy tálkába, és morzsold rá az élesztőt, majd adj hozzá kevés langyos, cukros tejet, és keverd csomómentesre. Amíg a kovász kel, tedd egy nagyobb edénybe a lisztet, majd a vajat, a tojást, a cukrot, és alaposan dolgozd össze. Add hozzá a kovászt, a tejet, a sót, a vaníliás cukrot, és gyúrd össze, de ne legyen túl kemény. Hagyd fél órát kelni, majd oszd nyolc részre. 

 

Nyújts kisujjnyi vastagságú, hosszú csíkokat, és tekerd a tésztát előre bemelegített és beolajazott kürtőskalács-sütőfára úgy, hogy a csíkok között hagyj ugyanakkora réseket, mint amilyen vastag maga a tésztacsík. Mindkét végét jól csíptesd be, majd simítsd el, amíg a karikák össze nem érnek. Ezután újra kend be a tésztát olajjal, és hempergesd kristálycukorba. A kalácsot a parázs fölött, egyenletesen forgatva süsd körülbelül öt percig. Akkor kész a kürtőskalács, ha a cukor már szép aranybarnára karamellizálódott rajta. A parázsról levéve ízesítheted. Ha kicsit hűl, szedd le a sütőfáról. Négy-öt perc múlva már fogyaszthatod is. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük