Megszereztük a legfinomabb kürtőskalács receptjét: otthon is elkészítheted
Soha nem volt még ilyen finom a ropogós külsejű, puha belsejű kürtőskalács. Ezzel a gondosan kikísérletezett recepttel bátran próbálkozhatsz.

- Egyedi tervezésű ruhák narancshéjból és banánrostból: itt nézheted meg az ingyenes divatkiállítást »
- A 32 éves Emma Roberts elsütötte a tavasz legnőiesebb divatirányzatát: ilyen bájos és vidám tud lenni egy színes, virágos ruha »
- Helyre teszik a problémás bőrt, pörgetik az anyagcserét: 6 tea, ami hatékonyan kiűzi a méreganyagokat »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- 3 európai ország, ahova kevés magyar utazik, pedig érdemes lenne: igazi gyöngyszemek
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Fontos változás jön a magyarországi utakon: komoly büntetést kaphat, aki nem tud róla
A kürtőskalács nyáron nem hiányozhat a fesztiválokról és a strandokról sem. Ha túl hosszú sor kígyózna kedvenc büféd előtt, készítsd el inkább otthon! Megkaptuk a messze földön híres Vitéz Kürtős receptjét. Akkor az igazi, ha a tésztát jól kidolgozod, és parázs fölött sütöd. Ízesítsd minél többféleképpen, a fahéjas, kakaós, diós, vaníliás változatok mellett érdemes kipróbálni málnával, áfonyával, aszalványokkal is. Ha nincs profi berendezésed, nagyobb grillen vagy akár faszénparázson sütve is elkészítheted.
Meríts inspirációt a Holnemvolt Várban található Édes Mackó sütödéből, az ország első kürtőskalács-cukrászdájából. Ott nagyon sokféle, izgalmas kürtős csemegét találhatsz: krémest, fagyit, zserbót, fondüt, de megkóstolhatod a madártejet vagy a tejbegrízt is kürtősdarabokkal.
Kürtőskalács receptje
Hozzávalók 8 darabhoz
Tésztához
- 1 kg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 5 dl tej
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
Kovászhoz
- 2.5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A lisztet rakd egy tálkába, és morzsold rá az élesztőt, majd adj hozzá kevés langyos, cukros tejet, és keverd csomómentesre. Amíg a kovász kel, tedd egy nagyobb edénybe a lisztet, majd a vajat, a tojást, a cukrot, és alaposan dolgozd össze. Add hozzá a kovászt, a tejet, a sót, a vaníliás cukrot, és gyúrd össze, de ne legyen túl kemény. Hagyd fél órát kelni, majd oszd nyolc részre.
Nyújts kisujjnyi vastagságú, hosszú csíkokat, és tekerd a tésztát előre bemelegített és beolajazott kürtőskalács-sütőfára úgy, hogy a csíkok között hagyj ugyanakkora réseket, mint amilyen vastag maga a tésztacsík. Mindkét végét jól csíptesd be, majd simítsd el, amíg a karikák össze nem érnek. Ezután újra kend be a tésztát olajjal, és hempergesd kristálycukorba. A kalácsot a parázs fölött, egyenletesen forgatva süsd körülbelül öt percig. Akkor kész a kürtőskalács, ha a cukor már szép aranybarnára karamellizálódott rajta. A parázsról levéve ízesítheted. Ha kicsit hűl, szedd le a sütőfáról. Négy-öt perc múlva már fogyaszthatod is.


Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept