Megszereztük a legfinomabb kürtőskalács receptjét: otthon is elkészítheted

Soha nem volt még ilyen finom a ropogós külsejű, puha belsejű kürtőskalács. Ezzel a gondosan kikísérletezett recepttel bátran próbálkozhatsz.

Kürtőskalács receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kürtőskalács nyáron nem hiányozhat a fesztiválokról és a strandokról sem. Ha túl hosszú sor kígyózna kedvenc büféd előtt, készítsd el inkább otthon! Megkaptuk a messze földön híres Vitéz Kürtős receptjét. Akkor az igazi, ha a tésztát jól kidolgozod, és parázs fölött sütöd. Ízesítsd minél többféleképpen, a fahéjas, kakaós, diós, vaníliás változatok mellett érdemes kipróbálni málnával, áfonyával, aszalványokkal is. Ha nincs profi berendezésed, nagyobb grillen vagy akár faszénparázson sütve is elkészítheted. 

Meríts inspirációt a Holnemvolt Várban található Édes Mackó sütödéből, az ország első kürtőskalács-cukrászdájából. Ott nagyon sokféle, izgalmas kürtős csemegét találhatsz: krémest, fagyit, zserbót, fondüt, de megkóstolhatod a madártejet vagy a tejbegrízt is kürtősdarabokkal. 

Kürtőskalács receptje

Hozzávalók 8 darabhoz

Tésztához

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál

Kovászhoz

  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet rakd egy tálkába, és morzsold rá az élesztőt, majd adj hozzá kevés langyos, cukros tejet, és keverd csomómentesre. Amíg a kovász kel, tedd egy nagyobb edénybe a lisztet, majd a vajat, a tojást, a cukrot, és alaposan dolgozd össze. Add hozzá a kovászt, a tejet, a sót, a vaníliás cukrot, és gyúrd össze, de ne legyen túl kemény. Hagyd fél órát kelni, majd oszd nyolc részre. 

 

Nyújts kisujjnyi vastagságú, hosszú csíkokat, és tekerd a tésztát előre bemelegített és beolajazott kürtőskalács-sütőfára úgy, hogy a csíkok között hagyj ugyanakkora réseket, mint amilyen vastag maga a tésztacsík. Mindkét végét jól csíptesd be, majd simítsd el, amíg a karikák össze nem érnek. Ezután újra kend be a tésztát olajjal, és hempergesd kristálycukorba. A kalácsot a parázs fölött, egyenletesen forgatva süsd körülbelül öt percig. Akkor kész a kürtőskalács, ha a cukor már szép aranybarnára karamellizálódott rajta. A parázsról levéve ízesítheted. Ha kicsit hűl, szedd le a sütőfáról. Négy-öt perc múlva már fogyaszthatod is. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük