Sokkal több, mint sajtos makaróni: belül krémes, kívül ropogós az igazi mac and cheese

Ízletes, tápláló, és nagyon gyorsan elkészül ez a klasszikus, krémes mac and cheese.

Mac and cheese
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a mac and cheese, vagyis a krémes, sajtos makaróni egytálétel-verziójának története a 14. századi Itáliáig és a középkori Angliáig nyúlik vissza, napjainkban leginkább az Amerikai Egyesült Államok egyik legnépszerűbb komfortfogásaként ismert. A jól ismert verzió olvasztott cheddar sajttal kiegészült besamelmártásból és szarvacskatésztából készül, krémesen lágy belsőt, a végén rásütött sajtnak köszönhetően pedig ropogós külsőt eredményezve.

Mac and cheese

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 40 dkg szarvacskatészta
  • 30 dkg cheddar sajt
  • 0.5 liter tej
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 0.5 mokkáskanál szerecsendió
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát tedd lobogó, forrásban lévő vízbe, és főzd al dentére, vagyis fogkeményre. Fontos, hogy ne legyen teljesen puha, a sütőben ugyanis még puhulni fog. A vízbe nem feltétlenül szükséges sót tenni, mivel a sajtos szósz is sós lesz. Ha megfőtt a tészta, szűrd és csepegtesd le. A sajtot reszeld le.

 

A sajtos szósz alapja a besamelmártás lesz, amihez olvaszd meg a vajat közepes lángon, majd add hozzá a lisztet, és keverd habverővel csomómentesre, egészen habzásig. A tejet forrón, részletekben add hozzá, és keverd tovább, mindig csomómentesre. Add hozzá a fűszereket, és főzd addig, míg nem sűrűsödik be. Ezután vedd le a tűzről, és keverd el benne a sajt kétharmadát-háromnegyedét, attól függően, mennyit szánsz majd a tetejére. Várd meg, míg a sajt megolvad, majd keverd össze a tésztát a szósszal. Töltsd a krémes tésztát egy jénai tálba, szórd meg a tetejét a maradék sajttal, majd told 180 fokos sütőbe, és süsd körülbelül 15-20 percig, míg a tetején meg nem pirul a sajt.

30 perces mac and cheese virslivel: maradékfelhasználás okosan

A mac and cheese, vagyis a nagyon sajtos makaróni a legkedveltebb amerikai komfortételek közé tartozik. A fogást maradék virslivel is gazdagíthatod.

Elolvasom

Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük