Az eredeti mozzarellás, paradicsomos pizza receptje

Így készítik az olaszok!

Pizzát készíteni egyszerűbb, mint gondolnád, próbáld csak ki!

Dia

	Liszt	Az igazi pizza nem egy rendkívül összetett dolog, pár hozzávaló kell csupán hozzá, ezért azokat érdemes gondosan megválogatnod. Ahhoz, hogy igazán finom, tökéletes állagú pizzád legyen, vásárolj kifejezetten pizzasütéshez alkalmas lisztet, ilyen például a nem túl olcsó 00-s liszt, amivel szinte garantáltan olyan lesz a pizzád, mint a legjobb olasz éttermekben. Egy adag tésztához 50 dekagramm lisztre lesz szükséged.

Liszt

Az igazi pizza nem egy rendkívül összetett dolog, pár hozzávaló kell csupán hozzá, ezért azokat érdemes gondosan megválogatnod. Ahhoz, hogy igazán finom, tökéletes állagú pizzád legyen, vásárolj kifejezetten pizzasütéshez alkalmas lisztet, ilyen például a nem túl olcsó 00-s liszt, amivel szinte garantáltan olyan lesz a pizzád, mint a legjobb olasz éttermekben. Egy adag tésztához 50 dekagramm lisztre lesz szükséged.

Dia

	Élesztő	Az élesztő és annak felfuttatása a pizza lelke, ezért fontos, hogy tökéletesen sikerüljön. Hogy biztosra menj, egy bögrébe morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kávékanálnyi cukrot, három evőkanálnyi olívaolajat, és két és fél deci langyos vízzel keverd el az egészet. Tedd meleg helyre - 40-50 fokra melegített sütő tökéletes környezet lesz számára -, és várd meg, amíg felfut, ez körülbelül negyed órát vesz majd igénybe.

Élesztő

Az élesztő és annak felfuttatása a pizza lelke, ezért fontos, hogy tökéletesen sikerüljön. Hogy biztosra menj, egy bögrébe morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kávékanálnyi cukrot, három evőkanálnyi olívaolajat, és két és fél deci langyos vízzel keverd el az egészet. Tedd meleg helyre - 40-50 fokra melegített sütő tökéletes környezet lesz számára -, és várd meg, amíg felfut, ez körülbelül negyed órát vesz majd igénybe.

Dia

	Tészta	Mielőtt a sütőbe kerül, nem árt dolgoznod kicsit a tésztával. A liszthez add hozzá a már felfuttatott élesztőt, ízlésednek megfelelő mennyiségű sót és egy kis friss oregánót. Dolgozd össze jó alaposan, ha szépen összeáll, és már nem ragad az edény falához, akkor valószínűleg már jó is. Egy spricnivel vagy a kezeddel csepegtess rá némi olívaolajat, majd fedd le, és hagyd kelni egy órán át, meleg helyen. 

Tészta

Mielőtt a sütőbe kerül, nem árt dolgoznod kicsit a tésztával. A liszthez add hozzá a már felfuttatott élesztőt, ízlésednek megfelelő mennyiségű sót és egy kis friss oregánót. Dolgozd össze jó alaposan, ha szépen összeáll, és már nem ragad az edény falához, akkor valószínűleg már jó is. Egy spricnivel vagy a kezeddel csepegtess rá némi olívaolajat, majd fedd le, és hagyd kelni egy órán át, meleg helyen. 

Dia

	Fűszerek	A fűszerezést sem szabad túlzásba vinni, ha igazán finom pizzát szeretnél sütni. Ha teheted, akkor frissen vágott zöldfűszerekkel dolgozz, az oregánón és a bazsalikomon kívül nem is nagyon lesz szükséged másra, előbbit süsd a tésztába, utóbbit csak a sütés előtt, a feltéttel együtt pakold rá. 

Fűszerek

A fűszerezést sem szabad túlzásba vinni, ha igazán finom pizzát szeretnél sütni. Ha teheted, akkor frissen vágott zöldfűszerekkel dolgozz, az oregánón és a bazsalikomon kívül nem is nagyon lesz szükséged másra, előbbit süsd a tésztába, utóbbit csak a sütés előtt, a feltéttel együtt pakold rá. 

Dia

	Feltét	Az idehaza elterjedt gyakorlattal ellentétben nem attól lesz jó egy pizza, ha telepakolod mindenféle, egymáshoz több-kevésbé passzoló étellel. A hagyományos, egyszerű olasz pizzán csak pár feltétnek van helye, a legjobb, ha csak friss paradicsom, néhány karika mozzarella és pár bazsalikomlevél kerül a tésztára.

Feltét

Az idehaza elterjedt gyakorlattal ellentétben nem attól lesz jó egy pizza, ha telepakolod mindenféle, egymáshoz több-kevésbé passzoló étellel. A hagyományos, egyszerű olasz pizzán csak pár feltétnek van helye, a legjobb, ha csak friss paradicsom, néhány karika mozzarella és pár bazsalikomlevél kerül a tésztára.

Dia

	Sütés	Ha szépen megkelt a tésztád, akkor jöhet az utolsó előtti fázis. A tésztából tépj ki 15-20 dekás darabokat, gyúrd őket gombóccá, majd tedd félre további 10-15 percre kelni őket. Ha ez letelt, akkor nyújtsd ki őket pizza formájúra, majd pakold rájuk a kiválasztott feltéteket. A sütőt melegítsd elő 220 fokra, majd ha elérte a kellő hőmérsékletet, told be a tésztát. Ha van otthon kemencéd, az a legjobb, akkor egyértelműen abban kell sütnöd, annál finomabbat elképzelni sem lehet, mint a kemencében sült pizza.

Sütés

Ha szépen megkelt a tésztád, akkor jöhet az utolsó előtti fázis. A tésztából tépj ki 15-20 dekás darabokat, gyúrd őket gombóccá, majd tedd félre további 10-15 percre kelni őket. Ha ez letelt, akkor nyújtsd ki őket pizza formájúra, majd pakold rájuk a kiválasztott feltéteket. A sütőt melegítsd elő 220 fokra, majd ha elérte a kellő hőmérsékletet, told be a tésztát. Ha van otthon kemencéd, az a legjobb, akkor egyértelműen abban kell sütnöd, annál finomabbat elképzelni sem lehet, mint a kemencében sült pizza.

Dia


                        	A kész pizza
                        	Ha minden lépést betartottál, elkészült az ínycsiklandó, illatos és fűszeres pizza, amit a legjobb, ha frissen, forrón el is fogyasztasz partnereddel, társaságoddal együtt. Egy pohár könnyű borral és valamilyen klasszikus olasz desszerttel kísérve igazán remek lakomát csaphatsz.

A kész pizza

Ha minden lépést betartottál, elkészült az ínycsiklandó, illatos és fűszeres pizza, amit a legjobb, ha frissen, forrón el is fogyasztasz partnereddel, társaságoddal együtt. Egy pohár könnyű borral és valamilyen klasszikus olasz desszerttel kísérve igazán remek lakomát csaphatsz.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kancsár Péter
Fotó: