A klasszikus almás lepény receptje, képpel
A legegyszerűbb és egyben legfinomabb almás lepény receptje, vajdasági asszonyok generációról generációra adják tovább a leírást.

Ez is érdekelhet

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

beauty and style

Olcsó, házi gyanta 3 összetevőből, amitől nem lesz kiütéses az érzékeny arcbőr »

Fázós vagy? 10 megszívlelendő öltözködési trükk télre »

Fantasztikus házi hajpakolás egyetlen olajjal: ápol, és serkenti a növekedést »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Érdemes kipróbálnod almás lepény receptünket még akkor is, ha nem vagy gyakorlott háziasszony, hiszen nem tudod elrontani. Az eredeti leírás szerint margarin helyett zsírt használtak nagyanyáink.

Az elkészült almás lepény
Tálald a sütit egy gombóc vaníiiafagyival a tetején

Ha éppen diétázol, akkor a cukor helyett használj édesítőt, de semmiképp se a folyékony fajtát - Canderelből három evőkanállal szórj a tésztához és szintén három evőkanállal adj a töltelékhez is, a lisztet pedig érdemes ebben az esetben teljes kiőrlésűre cserélned.

A klasszikus almás lepény receptje

Hozzávalók 8 személyre:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 14 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1,5 dl tej

A töltelékhez:

  • 1 kg reszelt édes alma
  • 1 csapott kiskanál fahéj
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 tojás

A tészta anyagait gyúrd össze alaposan, amíg nem kapsz egy kész cipót.

Ezután oszd két részre úgy, hogy az egyik rész valamivel nagyobb legyen a másiknál. A nagyobb tésztát nyújtsd tepsi alakúvá, tedd a tepsibe, majd a széleit az ujjaddal nyomkodd a tepsi széléhez, hogy egészen a tetejéig felérjen. Ha kerek sütőformába teszed, akkor nyújtsd ki, nyomkodd a sütőforma széléhez, a felesleget pedig vágd le, majd gyúrd a kisebb cipóhoz.

A lereszelt, levétől jól kinyomkodott almát keverd össze a cukorral és a fahéjjal, simítsd egyenletesen a tésztára, szórd meg mazsolával. Nyújtsd ki a kisebb tésztát, és szépen fedd be vele a tetejét. Villával szurkáld meg – ez azért fontos, hogy a gőz távozni tudjon, és ne repedjen meg a tészta sütés közben.

A tojást verd fel, majd kend meg vele a tésztát, és előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 30 percig süsd. Ha előbb aranybarnára pirul a teteje, akkor elkészült, vedd ki a sütőből. Várd meg, amíg kihűl, csak utána szeleteld fel, hogy megtartsa a formáját. Tálalhatod porcukorral meghintve, vagy egy gombóc vaníliafagyival a tetején.

Kedvenc almás lepény receptek a neten

Ha különlegesebb változatokat is kipróbálnál, nézd meg linkgyűjteményünket! A Femina kedvence a Stahl-féle almás lepény pirított mogyorókrémmel.

Mini almás lepény »
Ági almás lepénye »

Amerikai almás lepény »
Mamika-féle almás lepény »
Almás lepény a Sütigyárból »

Klasszikus amerikai almás lepény »
Normandiai almás lepény fagylalttal »
Almás lepény pirított mogyorókrémmel, Stahl Judittól »
Ezt is szeretjük