A klasszikus almás lepény receptje, képpel
A legegyszerűbb és egyben legfinomabb almás lepény receptje, vajdasági asszonyok generációról generációra adják tovább a leírást.
Érdemes kipróbálnod almás lepény receptünket még akkor is, ha nem vagy gyakorlott háziasszony, hiszen nem tudod elrontani. Az eredeti leírás szerint margarin helyett zsírt használtak nagyanyáink.
Ha éppen diétázol, akkor a cukor helyett használj édesítőt, de semmiképp se a folyékony fajtát - Canderelből három evőkanállal szórj a tésztához és szintén három evőkanállal adj a töltelékhez is, a lisztet pedig érdemes ebben az esetben teljes kiőrlésűre cserélned.
A klasszikus almás lepény receptje
Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 csomag sütőpor
- 14 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 1,5 dl tej
A töltelékhez:
- 1 kg reszelt édes alma
- 1 csapott kiskanál fahéj
- 12 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 tojás
A tészta anyagait gyúrd össze alaposan, amíg nem kapsz egy kész cipót.
Ezután oszd két részre úgy, hogy az egyik rész valamivel nagyobb legyen a másiknál. A nagyobb tésztát nyújtsd tepsi alakúvá, tedd a tepsibe, majd a széleit az ujjaddal nyomkodd a tepsi széléhez, hogy egészen a tetejéig felérjen. Ha kerek sütőformába teszed, akkor nyújtsd ki, nyomkodd a sütőforma széléhez, a felesleget pedig vágd le, majd gyúrd a kisebb cipóhoz.
A lereszelt, levétől jól kinyomkodott almát keverd össze a cukorral és a fahéjjal, simítsd egyenletesen a tésztára, szórd meg mazsolával. Nyújtsd ki a kisebb tésztát, és szépen fedd be vele a tetejét. Villával szurkáld meg – ez azért fontos, hogy a gőz távozni tudjon, és ne repedjen meg a tészta sütés közben.
A tojást verd fel, majd kend meg vele a tésztát, és előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 30 percig süsd. Ha előbb aranybarnára pirul a teteje, akkor elkészült, vedd ki a sütőből. Várd meg, amíg kihűl, csak utána szeleteld fel, hogy megtartsa a formáját. Tálalhatod porcukorral meghintve, vagy egy gombóc vaníliafagyival a tetején.
Ha különlegesebb változatokat is kipróbálnál, nézd meg linkgyűjteményünket! A Femina kedvence a Stahl-féle almás lepény pirított mogyorókrémmel.
Mini almás lepény »
Ági almás lepénye »
Amerikai almás lepény »
Mamika-féle almás lepény »
Almás lepény a Sütigyárból »
Klasszikus amerikai almás lepény »
Normandiai almás lepény fagylalttal »
Almás lepény pirított mogyorókrémmel, Stahl Judittól »
OLVASD EL EZT IS!
- alma
- sütemény
Egyszerű almás lepény linzertésztából
- alma
- sütemény
Omlós almás lepény szombat délutánra
- gyümölcs
- muffin