Krémes, karamellás puding, avagy a mediterrán flan eredeti receptje
A karamellás flan igazi édességbomba, könnyű, lágy és nagyon csábító.
![Karamellás flan](https://kep.index.hu/1/0/2084/20840/208402/20840298_98edda5daef353b7009432d15d715a79_wm.jpg)
Ami nálunk a puding, a franciáknál a créme brulée, az a spanyoloknál a flan. A sütőben gőzölt, mesés desszerttel minden édesszájút levehetsz a lábáról. A karamellkrémes finomságot feldobhatod gyümölcsökkel is. Remek lezárása lehet a hétvégi közös ebédnek. Nincs sok hibázási lehetőség. Arra azért ügyelj, hogy a tojást ne a forró tejhez keverd, mert akkor kicsapódhat.
Karamellás flan
Hozzávalók
- 20 dkg cukor
- 6 dl tej
- 4 db tojás
- 3 dl tejszín
- 2 teáskanál fahéj
- 2 db tojássárga
- 1 rúd vanília
- 1 csipet só
Karamelles réteghez
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
Szórj 20 deka cukrot egy lábosba, rakj hozzá két-három evőkanál vizet, és kis lángon olvaszd addig, amíg karamellszínű nem lesz. Öntsd egy másik lábosba a tejet, a tejszínt, tedd bele a vaníliarúd kikapart belsejét, a fahéjat, a sót és a cukrot. Forrald fel, húzd le a tűzről, majd hűtsd langyosra. A tojásokat üsd egy tálba, rakd hozzá a tojássárgákat, és keverd a tejes elegyhez, majd habosítsd géppel.
A karamellt oszd el egyformán kisebb tűzálló tálkákba, szufléformákba, és öntsd rá a tejes-tojásos keveréket. Állítsd magas falú tepsibe, majd töltsd meg háromnegyedig vízzel. Gőzöld 140 fokon körülbelül 45 percig. Ha a krém szilárd, vedd ki a sütőből, majd tedd a hűtőbe legalább két órára. Tálalás előtt fordítsd ki a formából úgy, hogy a megolvadt karamellöntet ráfolyjon a pudingra.
![](https://kep.index.hu/1/0/2084/20840/208403/20840302_1ecac4426bb7c2acd6c5e7c7c3770a13_wm.jpg)
Még több recept