Elronthatatlan, karamellás almás pite: így lesz igazán omlós a tészta
Kis változtatással még nagyobb élmény, a karamellás almás pitét meg kell kóstolnod!
Az almás pite megunhatatlan sütemény, aminek most már legalább százféle változata van. Ha a tölteléket karamellel is megbolondítod, még izgalmasabb lesz. A tészta készítése hihetetlenül egyszerű. Az azonban nagyon fontos, hogy hideg hozzávalókkal és gyorsan dolgozz, különben nem lesz omlós a pite.
Karamellás almás pite
Hozzávalók 16 szelethez
Tésztához
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 3 evőkanál cukor
- 3 cl víz
- 1 csipet só
Töltelékhez
- 80 dkg alma
- 15 dkg cukor
- 2 evőkanál keményítő
- 1 teáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál gyömbér
- 0.5 db citrom
Karamellhez
- 20 dkg cukor
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
Szitáld a lisztet egy nagyobb tálba, szórd hozzá a sót, és morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Add hozzá a cukrot, önts hozzá annyi hideg vizet, hogy a tészta összeálljon, és rugalmas legyen. Vedd ketté kétharmad-egyharmad arányban, és formázz gombócokat. Csomagold őket fóliába, és tedd legalább fél órára a hűtőbe.
Közben az almát pucold meg, és vágd kis kockákra. Keverd össze a cukorral, a keményítővel, a fahéjjal, a szerecsendióval, majd locsold meg a citromlével, így nem fog bebarnulni az alma. Tedd félre 15-20 percre, hogy az ízek jól összeérjenek.
A pihentetést követően a nagyobb tésztagombócot nyújtsd lisztezett felületen fél centis lappá, és béleld ki vele a kivajazott sütőformát. Egyengesd rá a tölteléket, majd a karamelles réteghez a kristálycukrot közepes lángon, állandóan kevergetve olvaszd fel, azaz karamellizáld meg. Amikor világosbarna, húzd le a tűzről, add hozzá a felkockázott vajat, majd keverd jól össze. Ezután öntsd az almás rétegre. Nyújtsd ki a másik tésztát, és éles késsel vágd körülbelül fél centis csíkokra, majd rácsozd be a süti tetejét. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd szép aranybarnára 180 fokon körülbelül 40 perc alatt.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció