A tökéletes karácsonyi halászlé receptje

A tapasztalt szakácsok is így csinálják

Ez az egyik legízletesebb karácsonyi halászlé, amit kóstoltál.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár Rézi néni szakácskönyvében a 19. század végén még merőben más recept szerepelt, a halászlé hosszú évtizedek óta rendkívül népszerű. Évről évre a szeretet ünnepén rotyog belőle a legtöbb. Minél többféle halat teszel bele, annál finomabb lesz. Kiss Péter már több mint 20 éve készíti így a karácsonyi halászlét. 

Karácsonyi halászlé

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 kg ponty
  • 2 keszeg
  • harcsafej
  • 10 dkg pirospaprika
  • 4 halászlékocka
  • 3 nagy fej hagyma
  • 3 l víz
  • 3 paradicsom
  • 2 csípős paprika
  • 2 doboz sűrítmény
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 fakanálnyi zsír
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A pontyot pucold meg, majd szeleteld fel. Ha akarod, a bőrét is lenyúzhatod. Sózd be, és tedd fél órára a hűtőbe. Rakd az aprólékot a keszegekkel, a fejekkel, a farkakkal, a belsőségekkel, a paradicsommal, a paprikával, a hagymával, a zsírral egy 5 literes lábosba, és önts rá 3 liter vizet. Sózd, borsozd ízlés szerint, add hozzá az őrölt pirospaprikát. Szó szerint főzz szét mindent körülbelül két óra alatt.

Utána passzírozd át a masszát. Ez húsdarálóval vagy turmixgéppel a leggyorsabb, de tésztaszűrön kézzel is elvégezheted a műveletet. Tedd egy másik edénybe a sűrűjét, rakd hozzá a kockákat, a sűrítményt, és önts hozzá két deci bort. Ha szükséges, még egy kis vizet is adhatsz hozzá. A levet ismét forrald fel. Közben tedd bele az ikrát, a haltejet és a szeleteket. Öt-tíz percig főzd, és kész is van a karácsonyi halászlé! Vedd le a tűzről, és akár tálalhatod is.
 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük