A klasszikus karácsonyi gyümölcstorta receptje - Nem maradhat le az ünnepi asztalról
Több országban is tradicionális ételnek számít.

A klasszikus karácsonyi gyümölcstorta receptje - Nem maradhat le az ünnepi asztalról
Ez is érdekelhet

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Őszi stílustippek személyre szabva - Hogy idén ősszel Te diktáld a trendet! (x)

beauty and style

Palást, korona, fényűző aranypompa: 2019-ben ezeket az esküvői ruhákat fogjuk imádni »

Ha ezt iszod, ragyogni fog a bőröd: trópusi vitaminbomba borús, őszi napokra »

Christy Turlington Photoshop nélkül: a 49 éves modell gyönyörűbb, mint 20 éve »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha az ünnepekkor szeretnél egy kicsit különlegesebb desszertet felszolgálni a családnak, akkor a karácsonyi gyümölcstorta kiváló választás. Ez az édesség több országban, Nagy-Britanniában, Kanadában, az Egyesült Államokban, de még Németországban is tradicionális ételnek számít. Ha szereted az aszalt gyümölcsöket, akkor biztosan kedvelni fogod ezt a süteményt.

Karácsonyi gyümölcstorta recept

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 1 kg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, ribizli, áfonya, szilva vagy füge keveréke)
  • 1 db narancshéj
  • 1 db citrom héja
  • 150 ml rum
  • 250 g vaj
  • 200 g barna cukor
  • 175 g finomliszt
  • 100 g mandula
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.25 teáskanál szegfűszeg
  • 100 g mandula
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 4 db tojás
Recept idők

Tudni kell, hogy a gyümölcstorta akkor a legfinomabb, ha elkészítése után néhány napig a hűtőben tárolják: valamilyen kedvelt alkoholból két teáskanálnyit önts a süteményre, ez megvédi a kiszáradástól, de mindenképpen takard le.

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöt, a narancs és a citrom héját, a rumot, a vajat és a cukrot egy nagy serpenyőben kevergesd közepes lángon, majd forrás után még öt percig főzd. Ezután öntsd át egy nagyobb méretű tálba a főzetet, és hagyd hűlni 30 percig. A sütőt melegítsd elő 150 fokra, ha légkeveréses, gázsütő esetén elég lesz a 130 fok. A kihűlt gyümölcskeverékhez add hozzá a maradék hozzávalót is, majd keverd össze. Arra ügyelj, hogy a liszt ne csomósodjon össze.

 

A 20 centiméteres tortaformát béleld ki sütőpapírral, majd a keveréket öntsd bele, ezután két órára rakd be a tortát a sütőbe. A sütés után szúrj a finomságba lyukakat egy nyárssal, ezután két teáskanál alkoholt, például rumot, locsolj még rá. Miután kihűlt a desszert, szedd le róla a sütőpapírt, ezután csomagold be jól alufóliával, tárold a hűtőben.

Ezt is szeretjük