3 karácsonyi édesség, amihez a sütőt sem kell bekapcsolnod: hagyományos recept és izgalmas újítás is van köztük

Sütés nélkül is készülhetnek karácsonyi édességek, így kevés munkával varázslatos finomságok kerülhetnek az asztalra.

3 karácsonyi édesség, amihez a sütőt sem kell bekapcsolnod: hagyományos recept és izgalmas újítás is van köztük
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsonyi sütés témájában két tábor létezik: az egyik imád napokat a konyhában tölteni, és olyan sütikölteményeket varázsolni, amelyekkel lenyűgözi a családot, a másiknak pedig vagy kedve vagy ideje nincs a hosszas pepecseléshez. Ők inkább a gyors és könnyen elkészíthető desszerteket részesítik előnyben, így több idejük marad a pihenésre.

Ebben a cikkben olyan mennyei karácsonyi desszerteket mutatunk be, amelyekhez még a sütőt sem kell bekapcsolni. Ezek az édességek nemcsak gyorsak és egyszerűek, hanem egészségesebb választást is kínálnak, hiszen nem járnak sütéssel és égéssel. Mivel nem hevítjük túl az alapanyagokat, kevesebb káros anyag képződik, akárcsak a dohányzás ártalomcsökkentési lehetőségeinél a cigarettázással összehasonlítva.

Füstmentes konyha: hogyan kapcsolható össze a sütés és az ártalom csökkentése?

Az égés- és füstmentes megoldások ma már nem csak a konyhában vannak jelen, hanem a  mindennapi életünk számos területén, legyen szó autókról, fűtésről, vagy dohányzásról.  Hasonlóképpen, ahogyan a sütés során képződhetnek káros anyagok (például akrilamid),  úgy a dohányzás során is az égés és a füst jelenti a legnagyobb veszélyt.  A sütés nélküli  desszertek  akárcsak a füstmentes dohányzási technológiák  célja az, hogy csökkentsék az égésből eredő ártalmakat. 

Narancsos gesztenyegolyók

A gesztenyegolyó igazi jolly joker édesség, hiszen talán nem is létezik ember, aki ne szeretné. Most egy igazán ünnepi, naranccsal készült receptet mutatunk. Használhatsz hozzá darált háztartási kekszet, vagy spekulatius kekszet is.

Hozzávalók 25-30 darabhoz:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg darált keksz
  • 5 dkg vaj
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
  • cukor ízlés szerint
  • kakaópor a forgatáshoz

A gesztenyemasszát hűtőben vagy szobahőmérsékleten olvaszd ki. 

A darált kekszet keverd el a fahéjjal és a kakaóporral, majd morzsold el a gesztenyemasszával és a puha vajjal. Reszeld bele a narancshéjat, és fokozatosan adagolj hozzá annyi narancslevet, hogy jól formázható masszát kapj. Ha igazán édesszájú vagy, még óvatosan egy kevés cukrot is keverhetsz hozzá. Gyúrd egyneműre, formázz belőle golyókat, és hempergesd meg őket kakaóporban. Tálalásig tartsd a hűtőben.

Bár azt tudjuk, hogy a dohányzás minden formája káros, ennek ellenére hazánkban  kétmillió, míg a világon több mint 1,1 milliárd ember cigarettázik. Sokan szeretnének  leszokni, ami a leghatékonyabb módja az egészségügyi kockázatok csökkentésének, ezért  aki elhatározza, hogy leszokik, azt ebben támogatni kell. Vannak azonban olyan felnőtt  dohányosok, akik a kockázatok ellenére is tovább folytatják a dohányzást. Nekik van  lehetőségük tájékozódni az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Ma már vannak olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek a cigarettánál lényegesen kevesebb káros  anyagot bocsátanak ki. Ilyen a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a  dohányhevítéses technológia, de számtalan egyéb technológia létezik, amelyek  működésükben és hatásukban eltérnek. 

Zserbógolyók

Sok családban nem létezik karácsony zserbó nélkül. A lekvárral és dióval rétegzett mennyei sütemény utánozhatatlanul finom, az elkészítése azonban nem kevés türelmet és gyakorlatot igényel. Ha most valamilyen gyorsabb megoldást keresel, készítsd el ezeket a sütés nélkül készülő zserbógolyókat!

Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 szem aszalt sárgabarack
  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg darált keksz
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál rum
  • 15 dkg étcsoki a bevonathoz

Egy tálban vegyítsd el a darált diót az apróra vágott aszalt sárgabarackkal, a porcukorral, a keksszel és a kakaóporral. Add hozzá a lekvárt és a rumot, és gyúrd egyneműre. Formázz belőle golyókat. Az étcsokit olvaszd fel, és mártsd meg benne a golyókat. Tedd a hűtőbe vagy az erkélyre, hogy a bevonat roppanósra szilárduljon rajta.

Azonban ezek a füstmentes alternatívák sem  veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely függőséget okoz, és egyéb káros hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. Közös bennük, hogy használatuk során nincs égés, és nem keletkezik füst sem. A tudomány mai állása szerint ugyanis nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért.  A cigaretta égése során keletkező füst közel 7 ezer vegyi anyagot tartalmaz, amelyek közül 93-ról állapította meg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A füstmentes technológiákkal elérhető ártalomcsökkentés csak a cigaretta teljes mellőzésével érhető el, az együttes használatuk esetén nem érvényesül maradéktalanul az ártalomcsökkentés. Természetesen a legjobb megoldás továbbra is kizárólag az, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen nikotin- és dohánytartalmú terméket.

Narancsos-mascarponés pohárkrém:

A különböző pohárkrémek télen-nyáron jólesnek. A roppanós keksz és a rákanalazott édes krém kettőséből mindig valami fantasztikus kerekedik ki. Ez a csodafinom narancsos-mascarponés pohárkrém akkor lesz igazán karácsonyi, ha mézeskaláccsal vagy spekulatius keksszel készíted.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 15 dkg mascarpone
  • 10 dkg mézeskalács vagy spekulatius keksz
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 4 g zselatin
  • 1 narancs leve
  • 1 dl hideg habtejszín

A kekszet vagy mézeskalácsot törd össze egészen apróra, és forgasd össze az olvasztott vajjal. 

A narancs levét facsard ki. A zselatint keverd el a narancslével, hagyd megduzzadni, majd mikróban tíz másodperc alatt melegítsd fel. Vigyázz, ne forrjon! 

A hideg tejszínt verd habbá. Add hozzá először a cukrot, utána a mascarponét, és dolgozd össze.

Négy pohár alján oszd el a mascarponés habot. Szórd meg a keksszel vagy mézeskaláccsal, fedd be a maradék habbal, majd oszd el rajta a narancszselét. Tartsd néhány órát a hűtőben, amíg megdermed.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Képek: Getty Images

Fenséges és klasszikus karácsonyi menü: az előételtől a desszertig

A karácsonyi menüt összeállítani nem egyszerű feladat, ám a klasszikus ételekkel biztosan nem fogsz mellé.

Elolvasom
Ezt is szeretjük