3 karácsonyi édesség, amihez a sütőt sem kell bekapcsolnod: hagyományos recept és izgalmas újítás is van köztük
Sütés nélkül is készülhetnek karácsonyi édességek, így kevés munkával varázslatos finomságok kerülhetnek az asztalra.
A karácsonyi sütés témájában két tábor létezik: az egyik imád napokat a konyhában tölteni, és olyan sütikölteményeket varázsolni, amelyekkel lenyűgözi a családot, a másiknak pedig vagy kedve vagy ideje nincs a hosszas pepecseléshez. Ők inkább a gyors és könnyen elkészíthető desszerteket részesítik előnyben, így több idejük marad a pihenésre.
Ebben a cikkben olyan mennyei karácsonyi desszerteket mutatunk be, amelyekhez még a sütőt sem kell bekapcsolni. Ezek az édességek nemcsak gyorsak és egyszerűek, hanem egészségesebb választást is kínálnak, hiszen nem járnak sütéssel és égéssel. Mivel nem hevítjük túl az alapanyagokat, kevesebb káros anyag képződik, akárcsak a dohányzás ártalomcsökkentési lehetőségeinél a cigarettázással összehasonlítva.
Az égés- és füstmentes megoldások ma már nem csak a konyhában vannak jelen, hanem a mindennapi életünk számos területén, legyen szó autókról, fűtésről, vagy dohányzásról. Hasonlóképpen, ahogyan a sütés során képződhetnek káros anyagok (például akrilamid), úgy a dohányzás során is az égés és a füst jelenti a legnagyobb veszélyt. A sütés nélküli desszertek – akárcsak a füstmentes dohányzási technológiák – célja az, hogy csökkentsék az égésből eredő ártalmakat.
Narancsos gesztenyegolyók
A gesztenyegolyó igazi jolly joker édesség, hiszen talán nem is létezik ember, aki ne szeretné. Most egy igazán ünnepi, naranccsal készült receptet mutatunk. Használhatsz hozzá darált háztartási kekszet, vagy spekulatius kekszet is.
Hozzávalók 25-30 darabhoz:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 25 dkg darált keksz
- 5 dkg vaj
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
- cukor ízlés szerint
- kakaópor a forgatáshoz
A gesztenyemasszát hűtőben vagy szobahőmérsékleten olvaszd ki.
A darált kekszet keverd el a fahéjjal és a kakaóporral, majd morzsold el a gesztenyemasszával és a puha vajjal. Reszeld bele a narancshéjat, és fokozatosan adagolj hozzá annyi narancslevet, hogy jól formázható masszát kapj. Ha igazán édesszájú vagy, még óvatosan egy kevés cukrot is keverhetsz hozzá. Gyúrd egyneműre, formázz belőle golyókat, és hempergesd meg őket kakaóporban. Tálalásig tartsd a hűtőben.
Zserbógolyók
Sok családban nem létezik karácsony zserbó nélkül. A lekvárral és dióval rétegzett mennyei sütemény utánozhatatlanul finom, az elkészítése azonban nem kevés türelmet és gyakorlatot igényel. Ha most valamilyen gyorsabb megoldást keresel, készítsd el ezeket a sütés nélkül készülő zserbógolyókat!
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 20 dkg darált dió
- 10 szem aszalt sárgabarack
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg darált keksz
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál rum
- 15 dkg étcsoki a bevonathoz
Egy tálban vegyítsd el a darált diót az apróra vágott aszalt sárgabarackkal, a porcukorral, a keksszel és a kakaóporral. Add hozzá a lekvárt és a rumot, és gyúrd egyneműre. Formázz belőle golyókat. Az étcsokit olvaszd fel, és mártsd meg benne a golyókat. Tedd a hűtőbe vagy az erkélyre, hogy a bevonat roppanósra szilárduljon rajta.
Narancsos-mascarponés pohárkrém:
A különböző pohárkrémek télen-nyáron jólesnek. A roppanós keksz és a rákanalazott édes krém kettőséből mindig valami fantasztikus kerekedik ki. Ez a csodafinom narancsos-mascarponés pohárkrém akkor lesz igazán karácsonyi, ha mézeskaláccsal vagy spekulatius keksszel készíted.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 15 dkg mascarpone
- 10 dkg mézeskalács vagy spekulatius keksz
- 5 dkg porcukor
- 3 dkg olvasztott vaj
- 4 g zselatin
- 1 narancs leve
- 1 dl hideg habtejszín
A kekszet vagy mézeskalácsot törd össze egészen apróra, és forgasd össze az olvasztott vajjal.
A narancs levét facsard ki. A zselatint keverd el a narancslével, hagyd megduzzadni, majd mikróban tíz másodperc alatt melegítsd fel. Vigyázz, ne forrjon!
A hideg tejszínt verd habbá. Add hozzá először a cukrot, utána a mascarponét, és dolgozd össze.
Négy pohár alján oszd el a mascarponés habot. Szórd meg a keksszel vagy mézeskaláccsal, fedd be a maradék habbal, majd oszd el rajta a narancszselét. Tartsd néhány órát a hűtőben, amíg megdermed.
A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.
Képek: Getty Images
Fenséges és klasszikus karácsonyi menü: az előételtől a desszertig
A karácsonyi menüt összeállítani nem egyszerű feladat, ám a klasszikus ételekkel biztosan nem fogsz mellé.
Elolvasom- édességek
- karácsony
- karácsonyi recept
- karácsonyi sütemény
- sütés nélkül
- gesztenyegolyó
- pohárkrém
- füstmentes
- ártalomcsökkentés
- Recept
OLVASD EL EZT IS!
- csirke
- sült csirke
Egészben sült csirke sóágyon sütve: elképesztően ropogós lesz a bőre
- bécsi szelet
- rántott hús
A 9 legjobb rántott étel a bécsi szelettől a palacsintáig: gluténmentes receptet is mutatunk
- édesburgonya
- fűszeres édesburgonya