Karácsonyi diós, mákos bejgli vastag töltelékkel: nem reped, és szép márványos lesz
Sok családban bejgli nélkül nincs karácsony. Biztosra mehetsz, ha a hagyományos mákos vagy diós töltelékkel kínálod.

dios-makos-bejgli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén akkor is készítsd saját kezűleg a bejglit, ha eddig nem mertél hozzáfogni. Hosszú évtizedek, sőt kicsit más formában évszázadok óta az ünnep egyik kihagyhatatlan süteménye. Úgy tartották, hogy a mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió pedig kiváló a rontások ellen. Érdemes néhány trükköt bevetni, hogy tökéletes legyen a tészta.

Karácsonyi diós, mákos bejgli

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 csipet

Diós töltelék

  • 20 dkg dió
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dl tej
  • fahéj
  • citromhéj

Mákos töltelék

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 5 dkg búzadara
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál narancshéj

A kenéshez

  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg fél deci tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel, azaz várd meg, míg jól megemelkedik. Mérd ki, és szitáld át a lisztet, reszeld hozzá nagyobb lyukú reszelőn a vajat, és gyors mozdulatokkal morzsold össze. Add hozzá a maradék tejet, cukrot, a tojást, a sót, az élesztőt, és gyúrd össze. Takard le egy konyharuhával, és meleg helyen keleszd két órát.
 

Közben készítsd el a kétféle tölteléket. A tejet forrald fel a cukorral, keverd hozzá a diót, a mazsolát, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, és ízlésed szerint a fahéjjal is fűszerezheted. Forrald néhány percig állandó kevergetés mellett, majd húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Arra ügyelj, hogy se túl lágy, se túl kemény ne legyen a töltelék, hogy könnyen lehessen elkenni a tésztán. Amennyiben szükséges, zsemlemorzsát is szórhatsz hozzá. 
 

A mákos töltelékhez is forrald fel a tejet, és részletekben add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a mákot, a narancshéjat és a búzadarát.
 

A megkelt tésztából formázz négy egyforma nagyságú és súlyú gombócot, majd nyújtsd mindegyiket téglalap alakúra és körülbelül fél centi vastagságúra. Kend meg a töltelékkel, majd hajtsd be a széleit, és tekerd fel, hogy a vége legyen alul. Helyezd sütőlapra, és kend meg a tésztát először a felvert tojássárgával. Hagyd állni addig, amíg megszárad, majd a tojásfehérjét is kend rá. Így lesz szép márványos a tészta. Pihentesd még fél-egy órát, majd a tetejét villával több helyen szurkáld meg. Tedd forró sütőbe, és 180 fokon süsd 30 percig. 

Ezt is szeretjük