Házi káposztás rétes - Ha így tekered fel, jól fog sikerülni

Legyen a te rétesed is olyan, mint a nagyié! A káposztás töltelék egyszerűen fantasztikus.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ne mindig a könnyebb megoldást válaszd, a házi rétesnek nincs párja. Az édes mellett a fűszeres, káposztás is nyerő, főleg, ha sok tejföllel is meglocsolod. Az íze elővarázsolja gyerekkorod emlékeit. A tészta nem ázik el a tölteléktől, ropogós, mégis könnyű marad. Csak egyszer kell ráérezni a réteskészítésre, utána örömmel fogod gyúrni, húzni.

kaposztas-retes

Káposztás rétes recept

Hozzávalók

Tésztához

  • 50 dkg rétesliszt
  • 5 dkg zsír
  • 2 dl víz
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál ecet
  • 1 csipet

Kenéshez

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg zsír

Töltelékhez

  • 70 dkg reszelt káposzta
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál zsír
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A vizet langyosítsd meg, majd keverd össze az ecettel. A lisztet morzsold el a zsírral, add hozzá a sót és a tojást. Öntsd hozzá több részletben az ecetes vizet, lehet, hogy nem kell bele az összes. Az egészet jól gyúrd össze, hogy könnyen nyújtható, viszonylag lágy tésztát kapj. Akkor jó, amikor már lisztezés nélkül sem tapad a kezedre, és szép fényes. Ha kész, egy lisztezett deszkán oszd két cipóra. A zsírt olvaszd meg, keverd össze a liszttel, kicsit hűtsd, majd kend meg a tésztát az olvasztott zsírral, és egy tányérral letakarva pihentesd.

 

A töltelékhez rakd egy edénybe a zsírt, olvaszd fel, dobd rá a káposztát, majd a cukorral, a sóval és a borssal kis lángon párold puhára körülbelül 30 perc alatt. Várd meg, míg kihűl.
Ha az ujjadat a tésztába nyomod, és megmarad benne a nyoma, akkor dolgozhatsz vele tovább. Terítsd le az asztalt egy tiszta konyharuhával, szórd meg liszttel, és tedd a közepére az egyik cipót. Kend meg az olvasztott zsírral, majd óvatosan kezdd húzni. Ha elég vékony, már majdnem átlátszó, csipegesd le a széléről a vastagabb részeket.
 

Permetezd meg ismét zsírral, és hajtsd fel mind a négy szélét. A hosszabbik oldalára halmozd végig a káposztás tölteléket, locsold meg a tejföl felével, majd a konyharuha segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal tekerd fel. A másik gombóccal is hasonló módon járj el. Kend meg a rudak tetejét a zsírral, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 20-25 perc alatt süsd pirosra. Várd meg, míg kihűl, utána szeleteld csak fel.

kaposztas-retes

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük