Foszlós, puha kakaós csillagkalács: sokáig friss marad
A csillagkalács nagyon mutatós és mennyei. Bár bonyolultnak tűnik, egyáltalán nem az, ha már készítettél valaha kelt tésztát.

kakakos-csillagkalacs
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csillagkalács az a kelt tészta, amiből mindenki boldogan falatozik. Ünnepre ugyanolyan jó ötlet, mint tízóraira csomagolva munkahelyre vagy iskolába. A töltelék változatos lehet, a kakaóssal biztosra mehetsz. Fontos, hogy a kelt tésztát mindig meleg és huzatmentes helyen készítsd. A lisztet szitáld át, hogy levegősebb legyen a tészta. 

Kakaós csillagkalács

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál cukor

A kenéshez

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg habos lesz, és megnő a térfogata. A lisztet szitáld egy tálba, szórd hozzá a sót, a cukrot, morzsold össze az olvasztott, de nem meleg vajjal, add hozzá a tojást, az élesztős keveréket, és dagaszd meg. Közepesen lágy tésztát kell kapnod. Lefedve keleszd a duplájára körülbelül 40-50 perc alatt. 
Közben a töltelékhez a vajat olvaszd fel, keverd hozzá a kakaóport és a cukrot. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl folyós a keverék.
 

A tésztát oszd négy részre, és mindegyiket nyújtsd ki kör alakúra. Kend meg a lapokat a kakaós töltelékkel, és helyezd egymásra a tésztákat, a tetejét hagyd üresen. A közepére rakj egy poharat vagy kis tálkát. Egy késsel vágd 12-16 egyenlő részre úgy, mintha tortát szeletelnél. Ne vágd végig, csak a pohárig. Ezután fogj meg két egymás melletti részt, a jobb oldalit jobbra, a bal oldalit pedig balra tekerd. A két cikk végét kissé csípd össze. Majd az összes bevágott résszel hasonlóan járj el. Rendezd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába. Kend meg egy felvert tojással, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd aranysárgára 25-30 perc alatt.
Kakaós csigát is készíthetsz otthon, finom puha és foszlós lesz. 

Ezt is szeretjük