Így készül az igazi ír gulyás: ebben tér el a magyar recepttől
Habár külsőre nagyon hasonlít a miénkre, egy lényeges pontban eltér.

húsleves gulyás ír gulyás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte minden nemzetnek megvan a maga ikonikus levese, elég a phóra gondolni, vagy a francia hagymalevesre. A gulyás talán a legismertebb magyar étel, pedig az írek is előszeretettel fogyasztanak hasonlót: ők azonban kizárólag birkahúsból készítik! 

húsleves gulyás ír gulyás
Fotó: robynmac

Ír gulyásleves

Hozzávalók 5 személyre:

  • 1.5 kg csontos birkahús
  • 3 darab vöröshagyma közepes
  • 1 evőkanál zsír
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 2 evőkanál finomra aprított petrezselyem díszítéshez
  • 4 szelet szeletelt bacon
  • 1 kg burgonya
  • 3 darab sárgarépa
  • 2 csésze húsleves alaplé
  • 1 kávéskanál kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

Az ír gulyás hagyományosan birkahúsból készül. Ez onnan eredeztethető, hogy a zsenge bárányhúst a szegény farmerek nem szívesen főzték meg levesnek, ugyanis lassú tűzön párolva és főzve az idősebb birkának is hasonlóan omlóssá válik a húsa.

 

A fazékban forrósítsd fel a zsírt vagy olajat, majd futtasd át rajta a szalonnakockákat. A ropogósra pirult szalonnát vedd ki, majd a zsírtalanított, felkockázott birkahúst barnulásig süsd a zsírjában. Egy mély, vastag aljú edényben a felkarikázott burgonyát, sárgarépát és a hagymát fűszerezve rétegezd a szalonnával és a húskockákkal. Két réteg bőven elegendő.

 

A leveskockából vagy húsból főzött húslevest öntsd a rakottas tetejére, szórd meg egy kis kakukkfűvel, és közepes lángon letakarva forrald fel. Forrás után vedd le a hőmérsékletet, és kis lángon legalább egy órán keresztül hagyd rotyogni, amíg a hús meg nem puhul.

Ezt is szeretjük