Így készül a tökéletes gulyásleves
Igazi magyaros ízvilág a hideg téli napokra. Készülhet marhából vagy babbal, paprikával fűszerezve garantáltan felmelegít.
A zord idő beköszöntével egyre jobban esik forró és tartalmas leveseket kanalazni a meleg lakásban. Amikor odakint mínuszok röpködnek, melegítsd át magad egy magyaros, akár picit csípős gulyással.
Ne aggódj, nem csak bográcsban főzve lesz tökéletes. Ha pedig elsajátítottad a klasszikus verzió elkészítését, próbáld ki a többit!
Gulyásleves
Hozzávalók:
- 50 dkg marhahús
- 6 evőkanál zsír
- 3-4 közepes krumpli
- 2-3 fej vöröshagyma
- 2 közepes zöldpaprika
- 2 közepes paradicsom
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csomó zellerlevél, összekötve
- köménymag
- só
- csipetke vagy más tészta
A húst vágd kis kockákra, és tedd félre. A felaprított hagymát kevés zsiradékon fonnyaszd meg, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és a köménymagot.
Ezután szórd bele a húst és a pirospaprikát, majd pirítsd meg, ügyelve rá, hogy a paprika ne kapjon oda. Folyamatosan kevergesd, ha szükségesnek látod, önts alá kevés vizet. Sózd meg, majd lefedve hagyd párolódni. A krumplit vágd nagyjából akkora kockákra, mint a húst, majd a paprikával és a zellerlevéllel együtt tedd a lábasba, öntsd fel három liter vízzel, és főzd puhára. Tálalás előtt tíz perccel szórd bele a csipetkét, főzd meg, majd a tűzről levéve hagyd állni öt percet. Kavard meg, vedd ki a zellerlevelet, és forrón tálald.
Egy tojást verj fel egy csipet sóval, majd adagolj hozzá lisztet, hogy kemény tésztát kapj. Ezt szaggasd kiskanállal a levesbe.
Hamis gulyásleves
Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 8 dkg hagyma
- 3 zöldpaprika
- 2 marhahúsleves-kocka
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- egy marék tarhonya
- köménymag
- zsír
A felhevített zsíron pirítsd meg a hagymát, majd szórd meg a pirospaprikával, és keverd el kevés vízzel. Ezután add hozzá a kockára vágott burgonyát, és párold üvegesre. Öntsd fel vízzel, és add hozzá a húsleveskockát, majd sózd, borsozd. Ha a krumpli félig megfőtt, tedd a levesbe az egyforma méretűre vágott paprikát és a paradicsomot is. Ha szükséges, fűszerezd még meg, majd főzd bele a tarhonyát is.
Csirkegulyás
Hozzávalók:
- 1 csirke
- 60 dkg krumpli
- csipetke
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 púpozott evőkanál pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál ételízesítő
- só
A hagymát fonnyaszd meg az olajon, szórd meg a pirospaprikával, és tedd bele a feldarabolt csirkét. Nagy lángon főzd addig, amíg besűrűsödik. Ekkor szórd meg az ételízesítővel, préseld bele a fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd öntsd fel másfél liter vízzel. Amikor a csirke puhulni kezd, tedd bele a kockára vágott krumplit és a csipetkét. Ha szükséges, sózd meg még egyszer, és főzd készre.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Babgulyás
Hozzávalók:
- 50 dkg vörös bab
- 30 dkg marhahús
- 2 kisebb füstölt csülök
- 3 sárgarépa
- 2-3 fehérrépa
- 1 nagy vöröshagyma
- kevés zsír vagy olaj
- pirospaprika
- őrölt kömény
- őrölt bors
- 1-2 babérlevél
- csipetke 2 tojásból
A babot főzés előtt mosd meg, majd tedd fel sós, babérleveles vízbe főni, körülbelül egy órára. A füstölt húst szintén főzd meg, de ennek a vizébe nem kell sót tenni. A hagymát pirítsd meg a zsíron, majd add hozzá a kockára vágott marhahúst. Ízesítsd sóval és pirospaprikával, majd öntsd fel kevés vízzel, és hagyd, hogy besűrűsödjön. Ha a bab megfőtt, szórd a levébe a karikára vágott zöldségeket, főzd puhára, öntsd hozzá a pörköltet, majd szaggasd a levesbe a csipetkét. Ezután tedd bele a felszeletelt füstölt húst is. Ha nem a bab, hanem a füstölt hús főzőlevéből készíted a levest, pikánsabb lesz az íze.
OLVASD EL EZT IS!
- pörkölt
- magyaros
4 isteni pörkölt receptje
- paprika
- krumpli
4 kiadós paprikás krumpli receptje
- répa
- marha