Így lesz tökéletes és nagyon finom a húsvéti sonka: a legfontosabb szabályok
Ahhoz, hogy jól sikerüljön a húsvéti főtt sonka, vess be néhány praktikát!

husveti-sonka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A húsvéti asztal a legtöbb családban elképzelhetetlen főtt sonka nélkül. Ebben az időszakban háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm fogy belőle. A siker titka a megfelelő sonka kiválasztása. Ha teheted, ne gyorspácoltat vegyél, és ne legyen túl füstös. A főzőlevet ne öntsd ki, tökéletes lesz bableveshez, lencsefőzelékhez vagy töltött káposztához. 

Húsvéti sonka főzése

Hozzávalók:

  • 1.5 kg sonka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 5 szem egész bors
  • kömény (opcionális)
  • zöldfűszerek (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A tökéletes eredményhez minőségi sonkát válassz. A legnépszerűbb a parasztsonka, míg a hentesek legkevésbé a gyorspácolt változatokat javasolják. A zsíros részt akkor se vágd le róla főzés előtt, ha nem eszed meg. Tedd valamivel több hideg vízbe, mint amennyi ellepi. Áztasd legalább négy-hat órát, még jobb, ha egész éjszaka hagyod a vízben. 
 

Másnap tedd át egy lábosba, öntsd fel vízzel. Rakj mellé vöröshagymát, fokhagymagerezdeket, borsot, babérlevelet. Vannak, akik köményt és zöldfűszereket is tesznek a főzőlébe. Úgy tartják, hogy kis lángon annyi ideig kell főzni, ahány kiló maga a sonka. 
Ha könnyen belemegy egy hústű, vedd le a lángról, és hagyd a főzőlében kihűlni. 
A sonkához jól illik a töltött tojás, amit egyáltalán nem nehéz elkészíteni. 

Ezt is szeretjük