Így készítsd el könnyen az isteni sárgatúrót - Minden húsvéti asztalon ott a helye
Nem véletlenül imádják a sárgatúrót a keleti országrészben: könnyű elkészíteni, és isteni az íze.

- A 86 éves Julie Andrews évtizedek óta ragaszkodik ehhez az elegánsan letisztult összeállításhoz: a nadrágkosztüm az egyik nagy kedvence »
- Nadrágban léptek a vörös szőnyegre, mégis mindenkit lenyűgöztek nőiességükkel: 7 híresség, aki nem csak estélyiben elegáns »
- Finomítják a barázdákat, fenntartják a rugalmasságot: 6 házi alapanyag ráncok ellen, melyek késleltetik a bőröregedést »

- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- Illetlennek tűnsz, ha így jelensz meg egy esküvőn: 10 tiltólistás ruha és kiegészítő
A sárgatúrót nem kell bemutatni azoknak, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Hajdú-Bihar megyéből származnak, hiszen a görögkatolikus területeken hagyományos húsvéti fogásként kerül minden évben a családi asztalra. Mára azonban már nem csak ezeken a vidékeken ismerik és szeretik a mennyei, édeskés ételt, hanem az országban egyre több helyen kerül elő a recept az ünnepi időszakban, ami nem csoda, hiszen finom kísérője a húsvéti sonkának és kalácsnak.
A pászkaszentelés hagyománya már évszázadokkal ezelőtt kialakult, a böjt végén az asszonyok csak erre az alkalomra használt kosárban és ünnepi terítővel letakart finomságokat vittek a templomba, ahol aztán felszentelték őket. A görögkatolikusoknál a kalács, a sonka és a tojás mellett helyet kapott a sárgatúró is, aminek receptje szájról szájra terjedt az asszonyok között.
A keleti vallási kapocs miatt nemcsak Magyarországon, hanem Oroszországban és Finnországban is elterjedt ünnepi étele bizonyos területeknek, nem véletlen, hogy a sárgatúrót másnéven szirikknek vagy szirkának is nevezik. Ezeken a vidékeken nem az ünnepi asztal egyik kísérőjeként, hanem édesség formájában fogyasztják.
Vannak, akik sós változatban is elkészítik, ebben az esetben a több só hozzáadása és a cukor elhagyása adja meg a kívánt ízt, amihez remekül passzolnak a zöldfűszerek vagy az apróra vágott snidling.
Sárgatúró
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 10 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom héja
- 1 csipet só
- mazsola
Elkészítés:
Egy lábosba tedd fel főni a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal. Mialatt melegszik a keverék, törd fel a tojásokat egy külön tálban, és csak annyira szükséges őket elkeverni, hogy kifakadjon a sárgájuk. A sárgatúró titka, hogy nagyon lassú tűzön főzd, és kevergesd.
Amikor felforrt a tej, lassan add hozzá a tojásokat folyamatos kevergetés mellett, majd a mazsolát is szórd bele. Ha ezt nem szereti a család, akkor elhagyható. Folyamatosan kevergetve a massza egyre jobban kezd majd összeállni, ahogy a savó kicsapódik, és szétválik a túrótól. Ez nagyjából tízperces folyamat.
Amikor már szépen összeállt, egy nagyobb tálba rakj szűrőt, arra pedig egy konyharuhát, és borítsd rá a masszát. Itt az egészet hagyni kell lecsöpögni és kihűlni, de gyorsíthatod a folyamatot a konyharuhába göngyölt massza enyhe nyomkodásával. Amikor már szépen összeállt és lehűlt, tálalható, hűtőben lefedve pár napig eláll.
A sárgatúró főtt sonka mellé is tökéletes. Készítsd el idén sörben pácolva!
Még több recept