Így készítsd el könnyen az isteni sárgatúrót - Minden húsvéti asztalon ott a helye
Nem véletlenül imádják a sárgatúrót a keleti országrészben: könnyű elkészíteni, és isteni az íze.

DSC 6025
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sárgatúrót nem kell bemutatni azoknak, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Hajdú-Bihar megyéből származnak, hiszen a görögkatolikus területeken hagyományos húsvéti fogásként kerül minden évben a családi asztalra. Mára azonban már nem csak ezeken a vidékeken ismerik és szeretik a mennyei, édeskés ételt, hanem az országban egyre több helyen kerül elő a recept az ünnepi időszakban, ami nem csoda, hiszen finom kísérője a húsvéti sonkának és kalácsnak.

 

A pászkaszentelés hagyománya már évszázadokkal ezelőtt kialakult, a böjt végén az asszonyok csak erre az alkalomra használt kosárban és ünnepi terítővel letakart finomságokat vittek a templomba, ahol aztán felszentelték őket. A görögkatolikusoknál a kalács, a sonka és a tojás mellett helyet kapott a sárgatúró is, aminek receptje szájról szájra terjedt az asszonyok között.

 

A keleti vallási kapocs miatt nemcsak Magyarországon, hanem Oroszországban és Finnországban is elterjedt ünnepi étele bizonyos területeknek, nem véletlen, hogy a sárgatúrót másnéven szirikknek vagy szirkának is nevezik. Ezeken a vidékeken nem az ünnepi asztal egyik kísérőjeként, hanem édesség formájában fogyasztják.

 

Vannak, akik sós változatban is elkészítik, ebben az esetben a több só hozzáadása és a cukor elhagyása adja meg a kívánt ízt, amihez remekül passzolnak a zöldfűszerek vagy az apróra vágott snidling.

 

Sárgatúró

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 10 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom héja
  • 1 csipet
  • mazsola
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábosba tedd fel főni a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal. Mialatt melegszik a keverék, törd fel a tojásokat egy külön tálban, és csak annyira szükséges őket elkeverni, hogy kifakadjon a sárgájuk. A sárgatúró titka, hogy nagyon lassú tűzön főzd, és kevergesd.
Amikor felforrt a tej, lassan add hozzá a tojásokat folyamatos kevergetés mellett, majd a mazsolát is szórd bele. Ha ezt nem szereti a család, akkor elhagyható. Folyamatosan kevergetve a massza egyre jobban kezd majd összeállni, ahogy a savó kicsapódik, és szétválik a túrótól. Ez nagyjából tízperces folyamat.


Amikor már szépen összeállt, egy nagyobb tálba rakj szűrőt, arra pedig egy konyharuhát, és borítsd rá a masszát. Itt az egészet hagyni kell lecsöpögni és kihűlni, de gyorsíthatod a folyamatot a konyharuhába göngyölt massza enyhe nyomkodásával. Amikor már szépen összeállt és lehűlt, tálalható, hűtőben lefedve pár napig eláll.
A sárgatúró főtt sonka mellé is tökéletes. Készítsd el idén sörben pácolva!

Ezt is szeretjük