Zöldséges lasagne gazdag töltelékkel: húsmentes receptet mutatunk

Húsmentesen is készíthetsz finom lasagnét: most sokféle zöldség legyen a töltelék.

Zöldséges, húsmentes lasagne
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a lasagne általában darált húsos töltelékkel készül, érdemes néha kitekinteni egyéb megoldások irányába is. Húsmentesen is nagyon finom lesz ugyanis: van, aki gombát, más zöldségeket tesz a lapok közé. Dolgozhatsz kész lapokból is, de ha van kedved és időd, érdemes házilag összeállítanod a lasagne tésztáját.

Húsmentes, zöldséges lasagne

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 dkg lasagnelap
  • 12.5 dkg mozzarella
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 kaliforniai paprika
  • 1 padlizsán
  • 1 cukkini
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál rozmaring
  • frissen őrölt bors

A paradicsomszószhoz:

  • 3 doboz hámozottparadicsom-konzerv (3x40 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 marék friss bazsalikom
  • bors
  • olívaolaj

A besamelhez:

  • 8.5 dkg vaj
  • 8.5 dkg liszt
  • 7.5 dl tej
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Először a paradicsomszószt állítsd össze. Egy serpenyőben, olívaolajon párold üvegesre a hagymát. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, a felkockázott sárgarépát, és lefedve párold tovább öt-hét percig, amíg a répa megpuhul. Ekkor keverd hozzá a paradicsompürét, öntsd fel a borral, és forrald addig, amíg az alkohol nagy része elpárolog. Ekkor kanalazd bele a paradicsomkonzervet, szórd meg sóval és borssal, és főzd össze húsz perc alatt. A végén forgasd bele a felaprított bazsalikomot.

 

Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral. A padlizsánt és a cukkinit vágd karikákra, a kaliforniai paprikát cikkekre, a koktélparadicsomot felekbe. Szórd meg sóval, frissen őrölt borssal, füstölt paprikával és rozmaringgal, locsold le olívaolajjal, forgasd össze, és told 200 fokos sütőbe 25 percre. Amikor kész, vedd ki, a sütő hőfokát pedig csavard le 180 fokra.

 

A besamelhez a vajat olvaszd fel. Tedd rá a lisztet, kézi habverővel kevergesd két percig, majd fokozatosan öntsd fel a tejjel. Amikor felforrt, vedd a lángot kicsire, és folyamatos kevergetés mellett várd meg, amíg egy-két perc alatt besűrűsödik. Ekkor húzd le a tűzről, és szórd meg sóval és borssal.

 

Egy 20x30 centis tepsit vékonyan kenj ki olajjal, és ossz el rajta egy réteget a sült zöldségekből. Önts rá kevés paradicsomszószt, helyezz rá lasagnelapokat, ezt kend meg besamellel. Erre újabb réteg zöldség, szósz, tészta és besamel jön. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. A tetejét szórd meg reszelt mozzarellával, takard le alufóliával, és told a 180 fokos sütőbe 45 percre. A végén vedd le a fóliát a tetejéről, hogy a sajt megpiruljon.

Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes

Az olasz konyha egyik legélvezetesebb fogása a rizottó, amely meglepően egyszerűen készül. Ezt a receptet érdemes megtanulni!

Elolvasom

Kép: bhofack2 / Getty Images

Tényleg a mesterséges intelligencia irányít mindent 20 év múlva?

Ha kíváncsi vagy, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia az életünket mindezt könnyed, szórakoztató és közérthető módon megközelítve, akkor gyere el előadásunkra, ahol Szily Nóra vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz. Az előadás során kiderül, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a mindennapjainkban, és hogyan alakíthatja a jövőnket. Gyere el, és tudd meg, mit hoz a jövő!

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük