Zöldséges lasagne gazdag töltelékkel: húsmentes receptet mutatunk
Húsmentesen is készíthetsz finom lasagnét: most sokféle zöldség legyen a töltelék.
Bár a lasagne általában darált húsos töltelékkel készül, érdemes néha kitekinteni egyéb megoldások irányába is. Húsmentesen is nagyon finom lesz ugyanis: van, aki gombát, más zöldségeket tesz a lapok közé. Dolgozhatsz kész lapokból is, de ha van kedved és időd, érdemes házilag összeállítanod a lasagne tésztáját.
Húsmentes, zöldséges lasagne
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg lasagnelap
- 12.5 dkg mozzarella
- 10 dkg koktélparadicsom
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 kaliforniai paprika
- 1 padlizsán
- 1 cukkini
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál rozmaring
- só
- frissen őrölt bors
A paradicsomszószhoz:
- 3 doboz hámozottparadicsom-konzerv (3x40 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl fehérbor
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 hagyma
- 1 sárgarépa
- 1 marék friss bazsalikom
- só
- bors
- olívaolaj
A besamelhez:
- 8.5 dkg vaj
- 8.5 dkg liszt
- 7.5 dl tej
- só
- bors
Elkészítés:
Először a paradicsomszószt állítsd össze. Egy serpenyőben, olívaolajon párold üvegesre a hagymát. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, a felkockázott sárgarépát, és lefedve párold tovább öt-hét percig, amíg a répa megpuhul. Ekkor keverd hozzá a paradicsompürét, öntsd fel a borral, és forrald addig, amíg az alkohol nagy része elpárolog. Ekkor kanalazd bele a paradicsomkonzervet, szórd meg sóval és borssal, és főzd össze húsz perc alatt. A végén forgasd bele a felaprított bazsalikomot.
Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral. A padlizsánt és a cukkinit vágd karikákra, a kaliforniai paprikát cikkekre, a koktélparadicsomot felekbe. Szórd meg sóval, frissen őrölt borssal, füstölt paprikával és rozmaringgal, locsold le olívaolajjal, forgasd össze, és told 200 fokos sütőbe 25 percre. Amikor kész, vedd ki, a sütő hőfokát pedig csavard le 180 fokra.
A besamelhez a vajat olvaszd fel. Tedd rá a lisztet, kézi habverővel kevergesd két percig, majd fokozatosan öntsd fel a tejjel. Amikor felforrt, vedd a lángot kicsire, és folyamatos kevergetés mellett várd meg, amíg egy-két perc alatt besűrűsödik. Ekkor húzd le a tűzről, és szórd meg sóval és borssal.
Egy 20x30 centis tepsit vékonyan kenj ki olajjal, és ossz el rajta egy réteget a sült zöldségekből. Önts rá kevés paradicsomszószt, helyezz rá lasagnelapokat, ezt kend meg besamellel. Erre újabb réteg zöldség, szósz, tészta és besamel jön. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. A tetejét szórd meg reszelt mozzarellával, takard le alufóliával, és told a 180 fokos sütőbe 45 percre. A végén vedd le a fóliát a tetejéről, hogy a sajt megpiruljon.
Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes
Az olasz konyha egyik legélvezetesebb fogása a rizottó, amely meglepően egyszerűen készül. Ezt a receptet érdemes megtanulni!
ElolvasomKép: bhofack2 / Getty Images
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- lasagne
- olasz étel
Spenótos lasagne gyorsan és sok-sok sajttal: hús nélkül is nagyon laktató
- brokkoli
- egytálétel
Kiadós, zöldséges tepsis karaj: ropogós sajt sül a tetején
- parmezán
- mozzarella