Így készül a hot cross bun, az angolok fűszeres, édes nagypénteki zsemléje
A gazdagon ízesített, puha, illatos hot cross bun Angliában az egyik kedvenc húsvéti sütemény. Sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos zsemle.

Így készül a hot cross bun, az angolok fűszeres, édes nagypénteki zsemléje
Ez is érdekelhet

London gyerekkel is felejthetetlen: így tegyük kényelmessé az utat! (x)

Legyél az idei nyár divatdiktátora! (x)

Kellemetlen, gyakori vizelési inger: mit tehetsz ellene? (x)

A nő kétszer (x) - Szeretni kell, és pont.

Kimeríti a testet a kánikula: 4 bevált tipp a gyors felfrissüléshez (x)

beauty and style

Ez lesz a 6 legerősebb trend ősszel: marad a kockás, és visszatér az állatminta »

Isteni, krémes smoothie, amit a fagyinál is jobban fogsz szeretni - Segíti a fogyást »

A pótszemöldök az év találmánya: teljesen őrült vagy zseniális? »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az édes, fűszeres zsemléket Angliában egész évben készítik, húsvétkor azonban kereszt is kerül a sütemény tetejére. A nagypénteki menüsorban fontos helye van. Kevert és kelt tészta is lehet az alapja. A hot cross bunból nem hiányozhat a mazsola és egyéb más aszalvány.

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg mazsola
  • 8 dkg joghurt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 db narancs
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál szegfűszeg

Kereszthez

  • 5 dkg liszt
  • 2.5 dkg vaj
  • 2 evőkanál víz

Sziruphoz

  • 5 cl víz
  • 2 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejhez keverd hozzá a cukrot, majd morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, a fahéjat, a szegfűszeget, a mazsolát, az aszalt áfonyát és a reszelt narancshéjat. Ezt követően rakd hozzá a tojást, a puha vajat, az olajat és a joghurtot, majd a megkelt élesztőt. Jó alaposan dolgozd össze. Addig dagaszd, amíg a tészta elválik a kezedtől, az edénytől, és szép fényes lesz. Meleg helyen keleszd körülbelül 40 percig.
 

Amikor a tészta a duplájára nő, gyúrd át, majd formázz belőle 10-12 zsemlét. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, és keleszd még 15 percig.
Addig keverd össze a lisztet az olvasztott vajjal és a vízzel. Arra figyelj, hogy ne legyen túl híg a massza. Ezzel rajzolj keresztet minden zsemlére. Tedd forró sütőbe, és 200 fokon süsd körülbelül 20 perc alatt aranybarnára.
A vízből és a cukorból pár perc alatt főzz szirupot, majd kend meg vele a sütőből kivett, forró sütiket. Ettől a húsvéti zsemle szép fényes és ragacsos lesz.

Ezt is szeretjük