Így készül a hot cross bun, az angolok fűszeres, édes nagypénteki zsemléje
A gazdagon ízesített, puha, illatos hot cross bun Angliában az egyik kedvenc húsvéti sütemény. Sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos zsemle.


- Erre figyelj, ha vízálló sminket használsz: a felrakása és a lemosása is igényel pár apró trükköt »
- Nem csak szépít, relaxáláshoz is tökéletes az aromafürdő: percek alatt ellazít, és a bőrnek is jót tesz »
- Sokáig újszerűek maradnak a legkényesebb ruhaanyagok, ha jól bánsz velük: a selyem és a gyapjú is meghálálja a törődést »
- Kiderült, Dobó Kata miért szakított Andy Vajnával: 8 év után zárta le élete egy szakaszát
- Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
- Fekete Dávid válik: felesége a három gyerekkel elhagyta
- Az 50 évvel ezelőtti Budapestről kerültek elő fotók: nagyon más volt akkor az élet a fővárosban
- Helyesíráskvíz: kulturális vagy kultúrális? Tudod, hogy írjuk helyesen?
Az édes, fűszeres zsemléket Angliában egész évben készítik, húsvétkor azonban kereszt is kerül a sütemény tetejére. A nagypénteki menüsorban fontos helye van. Kevert és kelt tészta is lehet az alapja. A hot cross bunból nem hiányozhat a mazsola és egyéb más aszalvány.
Hot cross bun recept
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 50 dkg liszt
- 8 dkg mazsola
- 8 dkg joghurt
- 5 dkg vaj
- 5 dkg aszalt áfonya
- 3 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 db narancs
- 1 db tojás
- 1 kávéskanál szegfűszeg
Kereszthez
- 5 dkg liszt
- 2.5 dkg vaj
- 2 evőkanál víz
Sziruphoz
- 5 cl víz
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A langyos tejhez keverd hozzá a cukrot, majd morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, a fahéjat, a szegfűszeget, a mazsolát, az aszalt áfonyát és a reszelt narancshéjat. Ezt követően rakd hozzá a tojást, a puha vajat, az olajat és a joghurtot, majd a megkelt élesztőt. Jó alaposan dolgozd össze. Addig dagaszd, amíg a tészta elválik a kezedtől, az edénytől, és szép fényes lesz. Meleg helyen keleszd körülbelül 40 percig.
Amikor a tészta a duplájára nő, gyúrd át, majd formázz belőle 10-12 zsemlét. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, és keleszd még 15 percig.
Addig keverd össze a lisztet az olvasztott vajjal és a vízzel. Arra figyelj, hogy ne legyen túl híg a massza. Ezzel rajzolj keresztet minden zsemlére. Tedd forró sütőbe, és 200 fokon süsd körülbelül 20 perc alatt aranybarnára.
A vízből és a cukorból pár perc alatt főzz szirupot, majd kend meg vele a sütőből kivett, forró sütiket. Ettől a húsvéti zsemle szép fényes és ragacsos lesz.

Még több recept