Ínycsiklandó hortobágyi palacsinta zöldséges töltelékkel: ugyanolyan finom és szaftos

A hortobágyi húsos palacsinta zöldséges töltelékkel is ugyanolyan fantasztikus ízélményt jelent.

Hortobágyi palacsinta zöldséggel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A klasszikus hortobágyi húsos palacsinta nem véletlenül számít örök kedvencnek, a puha tészta és a pörköltalapú ragu tökéletes összhangját a sűrű szósz teszi még fenségesebbé. Akkor sem kell lemondani erről a magyar finomságról, ha valaki nem eszik húsos ételeket, zöldséges verzióban is legalább olyan finom.

Hortobágyi palacsinta zöldséggel

Hozzávalók 4 személyre

A zöldségraguhoz

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 3 dl tejföl
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál liszt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • olaj

A palacsintatésztához

  • 25 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dl szódavíz
  • 2 tojás tojás
  • 1 csipet
  • olaj a sütéshez

A tálaláshoz

  • tejföl ízlés szerint
  • friss petrezselyem ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, és vágd apróra. A paradicsomot és a paprikát mosd meg, és vágd kisebb kockákra. A gombát pucold meg, és aprítsd fel, mintha gombapörköltet készítenél. A hagymát egy kevés olajon dinszteld meg, majd mehet rá a paprika és a paradicsom is. Ha kissé már levet eresztettek, és kellemes lecsóillat kering a konyhában, fűszerezd pirospaprikával, forgasd össze, majd add hozzá a gombát is. Keverd meg, és pirítsd meg egy nagyon kicsit, majd öntsd fel egy kevés vízzel, és sózd, borsozd. Forrald fel, majd takaréklángon rotyogtasd, míg meg nem puhul a gomba, és szószos állagot nem kap a ragu.

 

Közben keverd csomómentesre a palacsinta hozzávalóit, és süsd meg őket olajon, egyenként egy merőkanálnyi tésztát adagolva. Ha a ragu is kész, szűrd le, hogy különváljon a szaft. A gombás részhez is keverj egy kis szaftot, majd botmixerrel dolgozd meg kicsit, de épphogy csak annyira, hogy nagyobb gombadarabok is bőven maradjanak benne, és csak egy része legyen pépes. Ebből a raguból tölts két-három evőkanállal a palacsintákba, majd a négy oldalukat behajtogatva készíts belőlük batyuformát.

 

A megmaradt szószt forrald fel, majd adj belőle egy kis merőkanállal a tejfölhöz a hőkiegyenlítés érdekében, keverd hozzá a lisztet is, és készíts habarást. Ezt add hozzá a szószhoz, csomómentesre kevergetve, és főzd addig alacsonyabb lángon, míg be nem sűrűsödik kissé. A szósszal öntsd nyakon a palacsintákat. Ha szükséges, a palacsintákat tepsibe vagy sütőtálba téve, majd meglocsolva őket szósszal, 10 perc alatt az egészet összemelegítheted. Egy kevés tejföllel és petrezselyemmel is feldobhatod a tálalást.

Ha a hagyományos verziót is elkészítenéd, mutatunk egy bevált receptet.

Hortobágyi húsos palacsinta a mamám régi receptje alapján – A hús apró kockára vágva készül

Hazánk egyik fenséges ételkülönlegessége a hortobágyi palacsinta - hússal töltött tésztacsomagok bőséges szafttal leöntve, tejföllel megkoronázva.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük