Ínycsiklandó hortobágyi palacsinta zöldséges töltelékkel: ugyanolyan finom és szaftos
A hortobágyi húsos palacsinta zöldséges töltelékkel is ugyanolyan fantasztikus ízélményt jelent.
A klasszikus hortobágyi húsos palacsinta nem véletlenül számít örök kedvencnek, a puha tészta és a pörköltalapú ragu tökéletes összhangját a sűrű szósz teszi még fenségesebbé. Akkor sem kell lemondani erről a magyar finomságról, ha valaki nem eszik húsos ételeket, zöldséges verzióban is legalább olyan finom.
Hortobágyi palacsinta zöldséggel
Hozzávalók 4 személyre
A zöldségraguhoz
- 50 dkg csiperkegomba
- 3 dl tejföl
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 mokkáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál liszt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- olaj
A palacsintatésztához
- 25 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dl szódavíz
- 2 tojás tojás
- 1 csipet só
- olaj a sütéshez
A tálaláshoz
- tejföl ízlés szerint
- friss petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát pucold meg, és vágd apróra. A paradicsomot és a paprikát mosd meg, és vágd kisebb kockákra. A gombát pucold meg, és aprítsd fel, mintha gombapörköltet készítenél. A hagymát egy kevés olajon dinszteld meg, majd mehet rá a paprika és a paradicsom is. Ha kissé már levet eresztettek, és kellemes lecsóillat kering a konyhában, fűszerezd pirospaprikával, forgasd össze, majd add hozzá a gombát is. Keverd meg, és pirítsd meg egy nagyon kicsit, majd öntsd fel egy kevés vízzel, és sózd, borsozd. Forrald fel, majd takaréklángon rotyogtasd, míg meg nem puhul a gomba, és szószos állagot nem kap a ragu.
Közben keverd csomómentesre a palacsinta hozzávalóit, és süsd meg őket olajon, egyenként egy merőkanálnyi tésztát adagolva. Ha a ragu is kész, szűrd le, hogy különváljon a szaft. A gombás részhez is keverj egy kis szaftot, majd botmixerrel dolgozd meg kicsit, de épphogy csak annyira, hogy nagyobb gombadarabok is bőven maradjanak benne, és csak egy része legyen pépes. Ebből a raguból tölts két-három evőkanállal a palacsintákba, majd a négy oldalukat behajtogatva készíts belőlük batyuformát.
A megmaradt szószt forrald fel, majd adj belőle egy kis merőkanállal a tejfölhöz a hőkiegyenlítés érdekében, keverd hozzá a lisztet is, és készíts habarást. Ezt add hozzá a szószhoz, csomómentesre kevergetve, és főzd addig alacsonyabb lángon, míg be nem sűrűsödik kissé. A szósszal öntsd nyakon a palacsintákat. Ha szükséges, a palacsintákat tepsibe vagy sütőtálba téve, majd meglocsolva őket szósszal, 10 perc alatt az egészet összemelegítheted. Egy kevés tejföllel és petrezselyemmel is feldobhatod a tálalást.
Ha a hagyományos verziót is elkészítenéd, mutatunk egy bevált receptet.
Hortobágyi húsos palacsinta a mamám régi receptje alapján – A hús apró kockára vágva készül
Hazánk egyik fenséges ételkülönlegessége a hortobágyi palacsinta - hússal töltött tésztacsomagok bőséges szafttal leöntve, tejföllel megkoronázva.
ElolvasomKépek: Getty Images Hungary.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció