Szaftos és omlós holland almás pite: a tetejét roppanós morzsa fedi
A holland almás pite tésztája omlós, a töltelék szaftos és fűszeres, a tetején pedig roppan a morzsa.

A holland almás pite első említése még egy 16. századi receptkönyvből származik, így elmondható, hogy egy évszázadok óta ismert és szeretett édességről van szó. A recept mindenképpen ajánl hozzá valamilyen növényi zsiradékot is, ez lehet margarin vagy semleges ízű vegán vaj. A töltelék az édes és a savanyú almák együttesének köszönhetően olyan finom.
Holland almás pite
Hozzávalók x cm-es formához 22 cm átmérőjű formához
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 4.5 dkg margarin vagy vegán vaj
- 2 evőkanál jéghideg víz
- 2 evőkanál hideg vodka
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
Az almás töltelékhez:
- 5 dkg kristálycukor
- 5 nagy savanyú alma (pl.Granny Smith)
- 4 nagy édes vagy édes-savanyú alma (Jonagold, Gála, Pink Lady)
- 3 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csipet só
A morzsához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 6 dkg barna cukor
- 6 dkg kristálycukor
Elkészítés:
A liszt felét, a sót és a cukrot morzsold el a felkockázott vajjal és margarinnal. Add hozzá a liszt másik felét, a vizet és a vodkát, és dolgozd össze. Lisztezett felületen nyújtsd ki 30 centi átmérőjűre, majd emeld át egy 22 centis piteformába. A túlnyúló széleket hajtsd vissza, így peremet fognak alkotni. Tedd a hűtőbe két órára. A pihentetési idő leteltével takard le alufóliával, helyezz rá néhány babszemet, hogy sütés közben fel ne emelkedjen, és told 180 fokos sütőbe fél órára.
Az almákat hámozd meg, magozd ki és kockázd fel. Szórd meg cukorral, fahéjjal és sóval. A vajat egy nagy serpenyőben olvaszd fel. Tedd bele az almákat, forgasd össze, takard le, és időnként megkeverve párold 10 percig. Ezután egy szűrőt tegyél egy edényre, és ezen keresztül szűrd le az almákat. A leszűrt levet öntsd ugyanabba a serpenyőbe, amelyben puhult az alma. Add hozzá a tejszínt, és kis lángon főzd össze nagyjából öt perc alatt, amíg besűrűsödik.
A morzsához a vajat olvaszd fel. A kétféle cukrot keverd el egy tálban a liszttel, és forgasd össze az olvasztott vajjal.
Az elősütött pitetésztára kanalazd rá a párolt almát. Öntsd le a tejszínes keverékkel, oszd el a tetején a morzsát, és told vissza a sütőbe 10-15 percre, amíg aranyszínűre sül.
Fahéjas-banános bögresüti 5 perc alatt: alig valamiből készül
Banánkenyér bögresüti formájában? Ez a mikrós recept pillanatok alatt elkészül, és nagyon finom és puha lesz a tésztája!
ElolvasomKép: DebbiSmirnoff / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- sütemény
- fánk