Krémes, kókuszos hólabda: avagy kozáksapka receptje a nagyitól
A hólabda nagyon mutatós, mennyei sütemény, krémes, de nem émelyítő. Ma is ugyanolyan nagy kedvenc, mint régen.
A hólabda vagy kozák sapka megunhatatlan édesség, ami leginkább nagyobb eseményeken, esküvőkön, karácsonyi összejöveteleken kerül az asztalra. Kicsit munka- és időigényes elkészíteni, de a vendégek hálásak lesznek érte. Az alapja kakaós, vizes piskóta, Bár rögtön fogyaszthatod, sokkal finomabb lesz, ha legalább egy napig áll.
Hólabda
Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 30 dkg porcukor
- 8 db tojás
- 7 evőkanál forró víz
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csipet só
A krémhez
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 4 dkg kristálycukor
- 6 dl tej
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 db citrom
A forgatáshoz
- 15 dkg kókusz
A tetejére
- 15 dkg étcsoki
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgáját keverd habosra a porcukorral. Öntsd hozzá kisebb adagokban a forró vizet, majd részletekben forgasd hozzá a kakaóporral és sütőporral vegyített lisztet. A tojásfehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval, és laza mozdulatokkal keverd a masszába. Simítsd a tésztát sütőpapírral bélelt, nagyobb méretű tepsibe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 25-30 perc alatt. Ha tűpróba során nem lesz ragacsos a tésztába szúrt tű, húzd le róla a sütőpapírt, és hagyd hűlni.
A krémhez a vajat, a porcukrot és a reszelt citromhéjat keverd habosra. A tejet öntsd egy edénybe, add hozzá a lisztet, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, majd vízgőz felett keverd simára a masszát. Akkor jó, ha sűrű, pudingszerű az állaga. Jól hűtsd le, és dolgozd simára a vajas keverékkel.
A kihűlt tésztából egy pogácsaszaggatóval szúrj ki köröket. Kenj meg egyet krémmel, majd illessz rá egy másikat. A süti oldalát is vond be, és hempergesd meg többször a kókuszreszelékben.
Végül olvaszd fel a csokoládét, és egy kanál segítségével kend be vele a sütik tetejét. Tedd a hűtőbe legalább egy éjszakára.
Ha szereted a kókuszos sütiket, a békebeli, mézes tésztából készülő kókuszkockát se hagyd ki!
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció