Házias zserbó sok dióval: így készül évről évre a karácsonyi süti
A karácsonyi sütikínálatból nem hiányozhat a puha, vastagon megtöltött zserbó sem.

zserbo
Ez is érdekelhet

Sasszemklinika - Magyarország vezető szemészeti lézerklinikája túl a 100 000. látásjavító műtéten (x)

Óriási hazai kezdeményezés a műanyagmentesség mellett, amit imádni fogsz (x)

beauty and style

Helena Christensen 50 évesen sem szégyenlősködik: bőrruhában mutatta meg észbontó alakját »

Felemás csizmát vett fel, de nem feledékenységből: újra terjed a vidám trend »

Nem találunk szavakat a hímzett napszemüvegre: Ulyana Sergeenko nagyot alkotott »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha karácsonykor követed a hagyományokat, biztosan kerül az asztalra diós süti. Régen gyógyerőt tulajdonítottak neki, és ezzel akarták elüldözni a gonosz szellemeket. Nem vitás, a zserbó mindig nagy vonzerővel bír. A békebeli süti akkor verhetetlen, ha vastagon töltöd meg, a tésztája pedig jó puha. Ez a régi családi recept mindig beválik. 

Házi zserbó receptje

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 75 dkg lekvár
  • 35 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

A tetejére

  • 20 dkg étcsoki
  • 2 teáskanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Pihentesd addig, amíg megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld át, és morzsold el a vajjal. Add hozzá a sót, a maradék cukrot, a tojást és az élesztőt. Gyúrd össze a tésztát, majd oszd négy egyenlő részre. Letakarva, langyos helyen keleszd 40-50 percig.

Pihentetés után a cipókból lisztezett felületen nyújts négy akkora lapot, mint a tepsid. Mindegyiket kend meg lekvárral, szórd meg a darált dióval és a kétféle cukorral. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 25-30 perc alatt. Hagyd kihűlni, majd a csokit vízgőz felett olvaszd fel, keverd el az olajjal, és vond be vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe, hogy a máz jól megszilárduljon, utána szeleteld csak fel.

hazi-zserbo-recept
Fotó: joruba
Ezt is szeretjük