Házias zserbó sok dióval: így készül évről évre a karácsonyi süti
A karácsonyi sütikínálatból nem hiányozhat a puha, vastagon megtöltött zserbó sem.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Ő Zoltán Erika 23 éves lánya: a gyönyörű Zoé le sem tagadhatná az anyját
- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
- Dér Heni gyönyörű menyasszony volt: különleges ruhában ment férjhez
- Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat
- 10 kép Észak-Koreából, amiért kitiltást kapott a fotós – Ezt az arcát senki nem láthatja az országnak
Ha karácsonykor követed a hagyományokat, biztosan kerül az asztalra diós süti. Régen gyógyerőt tulajdonítottak neki, és ezzel akarták elüldözni a gonosz szellemeket. Nem vitás, a zserbó mindig nagy vonzerővel bír. A békebeli süti akkor verhetetlen, ha vastagon töltöd meg, a tésztája pedig jó puha. Ez a régi családi recept mindig beválik.

Házi zserbó receptje
Hozzávalók:
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2.5 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 75 dkg lekvár
- 35 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A tetejére
- 20 dkg étcsoki
- 2 teáskanál étolaj
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Pihentesd addig, amíg megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld át, és morzsold el a vajjal. Add hozzá a sót, a maradék cukrot, a tojást és az élesztőt. Gyúrd össze a tésztát, majd oszd négy egyenlő részre. Letakarva, langyos helyen keleszd 40-50 percig.
Pihentetés után a cipókból lisztezett felületen nyújts négy akkora lapot, mint a tepsid. Mindegyiket kend meg lekvárral, szórd meg a darált dióval és a kétféle cukorral. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 25-30 perc alatt. Hagyd kihűlni, majd a csokit vízgőz felett olvaszd fel, keverd el az olajjal, és vond be vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe, hogy a máz jól megszilárduljon, utána szeleteld csak fel.

Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!
Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.
Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban!
Promóció
Még több recept