Eredeti mamaféle túrós csusza szalonnapörccel: házilag készül a tészta is
Ha ettél már igazi, házilag készült túrós csuszát szalonnapörccel, tudod, mennyivel finomabb, mint a bolti száraztésztából főzött változat.

turos csusza
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az eredeti, szalonnapörcös túrós csusza házilag gyúrt tésztából készül, és szaftos tejföl is bőven kerül a tetejére. A házi tészta összeállítása nem igényel túl sok munkát, az eredmény pedig bőven meghálálja a belefektetett energiát.

Házi túrós csusza szalonnapörccel

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 2 nagy csipet
  • olaj

A tetejére

  • 50 dkg túró
  • 25 dkg húsos szalonna
  • 4 dl tejföl
  • petrezselyem vagy kapor (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy deszkára, és sózd meg. A közepébe az ujjaiddal vájj mélyedést, ebbe üsd a tojásokat, és morzsold el őket a liszttel. Gyúrj az egészből sima, egynemű tésztát. Ha nehezen áll össze, óvatosan néhány csepp vizet adagolj hozzá. Letakarva pihentesd fél órát. Ha az idő letelt, a tésztát oszd kétfelé, nyújtsd ki őket lisztezett deszkán gyufaszálvastagságúra, majd a két lapot helyezd tiszta konyharuhára, és szikkaszd őket további fél órát, amíg a felszínük már nem lesz ragacsos. Ekkor vágj belőlük éles késsel kockákat. Lobogva forró, sós vízben főzd ki őket öt perc alatt. Ha készen vannak, szűrd le őket. Ugyanabban a lábosban, amelyben főttek, hevíts kevés olajat, és nagyjából fél perc alatt forgasd át rajta a csuszákat. A szalonnát kockázd fel, és egy száraz lábosban vagy serpenyőben olvaszd ki a zsírját. A túrót villával törd át, keverd el a tejföllel, és ha szeretnéd, apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel. A tejfölös túrót keverd a tésztához, és forgasd hozzá a kisütött szalonnakockákat is.

Házilag készítve, krumplis gyúrt tésztából a mákos nudli is sokkal finomabb.

Ezt is szeretjük