Ezzel a bevált recepttel készíthetsz tejfölt házilag: soha többet nem veszel boltit
A házi tejföl készítése mást nem kíván, csak egy kis tejet és türelmet.

A tejföl a magyar konyha kihagyhatatlan alapanyaga, amelyet egy kis türelemmel otthon is elkészíthetsz. Jó házi tejfölt csak házi tejből tudsz készíteni, a bolti, zsírszegény, pasztőrözött változat nem alkalmas erre a célra, mivel meleg helyre állítva nem alszik meg, hanem egyszerűen csak megromlik. Az első adag házi tejföl néhány nap alatt készül el, a többi már gyorsabban fog menni.
Házi tejföl készítése
Hozzávalók 1.2 literhez
- 1 l házi tej
- 2 dl házi tejföl
Elkészítés:
Az első adag tejföl készítéséhez a friss tejet öntsd egy tálba, és meleg helyen hagyd megaludni. Két-három nap múlva észre fogod venni, hogy a zsírosabb rész a tetejére jött fel. Kanalazd le róla: ez a tejföl. A visszamaradt rész az aludttej, amelyet önmagában is fogyaszthatsz, vagy belekeverheted sütikbe, lángosba.
Innentől fogva már gyorsabban fog menni a tejfölkészítés. A következő adaghoz a tejet forrald fel, és hűtsd nagyjából 40 fokosra, hogy az ujjadat ne égesse meg, ha belenyúlsz. Ezt keverd el két-három deci házi tejföllel. Az így beoltott tej egy éjszaka alatt tejföllé sűrűsödik.
Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés
Készíts otthon különleges ízesített olajokat, melyekkel feldobhatod a fogásokat. Használj olívaolajat vagy szőlőmagolajat és különböző ízesítőket, melyekkel éttermi élményt varázsolhatsz a konyhádba.
ElolvasomKép: YelenaYemchuk / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- kelt tészta
- zsemle
Aranyszínű, ropogós házi zsemle: nem kell ennél finomabb reggeli

- sütemény
- vaníliapuding