Sűrű, krémes házi szezámpaszta - Így készül a tahini
Ha rajongsz a keleti konyháért, akkor feltétlenül próbáld ki a házi szezámpasztát, sok ételhez jól jön.
A tahini nem más, mint értékes anyagokkal teli, őrölt szezámmagból készített, krémes állagú paszta, amit sütés-főzés során sokszor felhasználhatsz. Nélkülözhetetlen például a hummusz készítésekor, de önmagában, mártogatósként is kínálhatod.

Házi szezámpaszta
Hozzávalók
- 10 dkg szezámmag
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- víz
Elkészítés:
Lehetőleg olyan szezámmagot válassz, aminek van héja, mert sokkal több benne a kalcium. Tedd egy serpenyőbe vagy lábosba, és közepes hőmérsékleten, kevergetve vagy az edényt gyakran rázogatva pirítsd meg. Légy résen, mert hamar megég, és akkor a szezámmag keserű lesz.
Ezt követően tedd át egy turmixgépbe, add hozzá az olajat és a megpucolt fokhagymát, majd turmixold össze. Ha szükséges, önts hozzá annyi vizet, hogy krémszerű legyen az állaga. Zárható üvegben a hűtőben egy-két hétig eláll.
