Foszlós sós perec házilag: készítsd zsírral, a régi recept szerint

A régi recept szerint készülő sós perec tésztájába a vajon kívül zsír is kerül.

Sós perec házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A foszlós házi sós perecet minden gyerek szereti, de a felnőttek is szívesen ropogtatják egy jó beszélgetés közben. Első ránézésre soknak tűnhet a hozzá használt zsiradék, de nem kell megijedni, ettől lesz megfelelő az állaga. A szóráshoz használhatsz speciális perecsót, de mivel ezt nem könnyű beszerezni, nagyszemű tengeri sóval is működik.

Házi sós perec

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg zsír
  • 12 dkg tejföl
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál cukor
  • vaj vagy zsír a tepsi kikenéséhez

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tengeri só
Recept idők

Elkészítés:

A tejet egy evőkanál tejföllel együtt langyosítsd meg. Add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és 10 perc alatt futtasd fel. 

A lisztet szitáld egy tálba. Add hozzá a sót, és morzsold el a szoba-hőmérsékletű zsírral és vajjal. Dolgozd bele a többi tejfölt, az élesztős tejet, és kézzel vagy géppel dagaszd ki. Takard le, és keleszd negyedórát, több időre nincs szüksége.

Egy deszkát szórj meg liszttel. A tésztából kisebb adagokban sodorj rudakat, és ezekből formázz tetszőleges méretű pereceket. Sorakoztasd fel őket egy vajjal vagy zsírral kikent nagy tepsiben. Kend meg a felszínüket felvert tojással, szórj rájuk néhány szem tengeri sót, és 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd őket pirosra.

Nokedli úgy, ahogy a mama is készítette: szép sárga és nem ragad

A nokedli a magyar konyha egyik legkedveltebb körete, amely szaftosabb ételek mellől nem hiányozhat!

Elolvasom

Kép: toddtaulman / Getty Images

Olvastad már?

Ezt is szeretjük