Békebeli házi sárgabaracklekvár
Régi családi recept
Érik a sárgabarack! Ne csak egyél belőle, hanem főzz lekvárt is. Télen pedig csak élvezned kell az ízét!

Békebeli házi sárgabaracklekvár
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ez a lekvárok királya! Nem csoda, hisz egész évben rengeteg édességhez felhasználhatod, ráadásul nagyon zamatos. A házi sárgabaracklekvárt nem lehet a boltival összehasonlítani. Elég egyszer elkészíteni ahhoz, hogy profivá válj. Ebben a receptben nem fogsz csalódni!

Házi sárgabarcklekvár

Hozzávalók 70 decihez

  • 5 kg sárgabarack
  • 2.5 kg cukor
  • nátrium-benzonát
Recept idők

Elkészítés:

Szép, érett sárgabarackokat válassz. A gyümölcsöt tedd mély tálba, majd lobogó forró vízzel öntsd le. Két perc várakozás után a barackok bőrét húzd le, a gyümölcsöt magozd ki, majd rakd zománcos lábosba. Gyorsan dolgozz, és egyszerre ne nagy mennyiségű barackkal, mert hamar megbarnulnak.

Ezt követően a gyümölcsöt tedd fel főni, fakanállal főként az alját kevergesd, nehogy leégjen. Forrástól kezdve, a barack érettségétől függően, 10-14 percig csendesen főzd, majd cukrozd, keverd, és újból 10-14 percig csendesen forrald. Amikor már nem habos, és elég sűrű, akkor jó.

Lábosban melegíts vizet, és a tiszta üvegeket állítsd bele. Merd mindegyikbe a szép, aranysárgára főzött lekvárt. Ezt követően az üvegeket állítsd olyan helyre, ahol idegen anyag nem kerülhet a tetejükre. A lekvár 10-12 óra múlva kihűl, a megbőrösödött tetejét nátrium-benzonáttal, tartósítószerrel szórd meg. Kissé nedves celofánpapírral kösd le, száraz helyen tárold. Felhasználás előtt a tetejét egy centiméter vastagon szedd le, ez ne használd fel.

Ezt is szeretjük