Aranyló házi pitypangszörp: aki megkóstolja, minden évben tesz el néhány üveggel
Készítsd el a tavasz első szörpjét! A sárgálló pitypangból kellemes ízű italt főzhetsz.

pitypangszorp-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pitypang, gyermekláncfű, békavirág, tejesfűvirág és még számtalan néven ismerheted a most virágzó növényt, amelynek minden része ehető, sőt gyógyító hatással rendelkezik. Gyulladáscsökkentő, vízhajtó, salaktalanító hatása régóta ismert. Készíthetsz belőle limonádét, teát, mézet, sőt szörpöt is. Érdemes belőle szedni néhány csokorral egy kellemes sétával összekötött tavaszi kirándulás során. A szörphöz ne mosd meg a növényt, mert akkor a virágpor jelentős része távozik.

Házi pitypangszörp

Hozzávalók

  • 2 marék pitypangvirág
  • 50 dkg cukor
  • 7.5 dl víz
  • 1 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

A virágokat mindig forgalmas úttól távol gyűjtsd. Otthon terítsd szét tálcán, és hagyd ott legalább egy órát, hogy a rovarok kimászhassanak belőlük. Szedd le a szirmokat a zöld részről. Rakd egy lábosba, öntsd fel hét-tíz deci vízzel, hogy jól ellepje a virágokat, és forrald fel. Húzd le a tűzről, majd pihentesd egy éjszakán át.  
 

Másnap a főzetet szűrd át kis lyukú szűrőn, keverd hozzá a citrom levét, a cukrot, és kis lángon főzd körülbelül egy órán át, amíg szörpsűrűségű nem lesz. Szűrd át, és töltsd csírátlanított üvegekbe, és légmentesen zárd le. Ha hosszabb ideig szeretnéd eltartani, akkor dunsztolhatod is. 
A pitypangot sokféle módon felhasználhatod a konyhában, íme néhány tipp! 

Ezt is szeretjük