Házi mákos kalács isteni vajas tésztából: ilyen finom nincs a pékségben

A foszlós, meleg házi kalácsnak nem lehet ellenállni, főleg, ha mák is van benne.

Házi mákos kalács
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A húsvéti időszak nagy kedvencei a különböző kalácsok: a mákos, a diós, a kakaós édes tésztákkal otthon is megbirkózhatsz. A mákos tölteléket gazdagíthatod meggyel vagy aszalt gyümölcsökkel. Ha tartasz a fonástól, akkor ez a változat remek választás lehet. Ráadásul visszahozza a régi, gyerekkori ízeket. Ne sajnáld belőle a tölteléket, minél vastagabb, annál jobb. 

Házi mákos kalács

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál

A töltelékhez

  • 16 dkg mák
  • 8 dkg cukor
  • 1.5 dl tej
  • 0.5 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, rakj bele egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, azaz jócskán megnő a térfogata. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a maradék cukrot, a sót, készíts egy mélyedést a közepébe, majd üsd bele az egyik tojást, add hozzá a puha vajat és az élesztőt. Dagassz rugalmas tésztát, majd amikor elválik a kezedtől, az edénytől, és hólyagos, letakarva keleszd egy órán át.
 

A töltelékhez a tejet keverd össze a cukorral, a mákkal, és forrald fel. Kis lángon főzd, amíg a massza besűrűsödik, és add hozzá a reszelt citromhéjat.

A megkelt tésztát tedd át lisztezett felületre, oszd két részre, és nyújtsd ki vékony téglalapokra. Kend meg a mákos keverékkel, és tekerd fel, mint a bejglit. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, rakd bele a tekercseket, és keleszd 30 percig. Pihentetés után kend le felvert tojással, és forró sütőben, 180 fokon süsd meg 30 perc alatt.
A belül folyós csokis kalácsnak nem lehet ellenállni, főleg a gyerekek imádják. 

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük