A klasszikus krémes, selymes madártej: így lesz még sűrűbb a vaníliás krém

Az egyik legfinomabb és legelegánsabb poharas desszert, a madártej liszt nélkül is sűrű lesz.

Házi madártej receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A selymes madártejet szinte mindenki szereti. Sokan azt hiszik, magyar édesség, pedig valódi francia desszert. Régen vajjal készült, ma már sokkal lágyabb, könnyedebb. Bár egyszerű elkészíteni, a tojáshab sokszor mumus lehet, hisz összeeshet, törhet. Érdemes kevés citromlével stabilabbá tenni. 

Házi madártej receptje

Hozzávalók

  • 1 l tej
  • 5 db tojás
  • 1 rúd vanília
  • 5 evőkanál cukor
  • 0.5 teáskanál citromlé
  • csoki
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat óvatosan válaszd ketté, majd a fehérjét verd kemény habbá citromlével és két evőkanál cukorral. A sárgáját a maradék cukorral keverd ki jól, és önts hozzá egy csésze tejet. 

A többi tejet tedd fel főni, kapard bele a vaníliarúd kikapart belsejét. Amikor felforr, vizes kanállal szaggass bele tetszőleges nagyságú tojáshabot. Főzd a galuskákat oldalanként két-három percig. Óvatosan szedd egy üres tálba. A felforralt tejet húzd le a tűzről, és csorgasd hozzá a tojássárgás keveréket. A tűzön folyamatosan kevergesd, nehogy becsomósodjon. Amikor besűrűsödik, húzd félre, és hűtsd ki. A tojáshabokkal tálald, sőt még csokit is reszelhetsz a tetejére. 
A crème brûlée is csodás francia desszert, selymes, vaníliás, főzött krém és roppanós karamell alkotja.

Ezt is szeretjük