Házi lekváros bukta vastag töltelékkel: a kelt tészta finom foszlós

A házi foszlós, illatos buktának nincs párja. Főleg, ha sűrű, zamatos lekvárral töltöd meg.

lekvaros-bukta
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha készítettél már kelt tésztát, a bukta sem fog ki rajtad. A rugalmas, univerzális kalácstészta tökéletes alap hozzá. Szánj elég időt a tészta kidolgozására és a kelesztésre is. Érdemes a lisztet átszitálni, hogy még könnyebb legyen a tészta.

Házi lekváros bukta receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg lekvár
  • 3 dl tej
  • 2 db tojás
  • 3.5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 db tojás (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, majd keverd bele az élesztőt és a cukrot. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól felfut, azaz megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, a közepébe készíts mélyedést. Rakd bele a tojást, a sót, a megkelt élesztőt, az olvasztott vajat, a maradék tejet, és dagaszd meg a tésztát. Akkor jó, ha hólyagos, és elválik a kezedtől. Takard le, és keleszd körülbelül 40 percig. 


Amikor a tészta a duplájára nő, tedd át lisztezett felületre, és gyúrd át. Nyújtsd ki, majd vágd fel 10x5 centis téglalapokká. Mindegyik közepébe tegyél lekvárt. Tekerd fel, a végeket jól zárd le, majd kend meg felvert tojással. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt. Amikor szép aranybarna a teteje, kiveheted a sütőből. 

A lekváros papucs is örök kedvenc. Kelt tésztából készül, és eteti magát. 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük