Pihe-puha kakaós kalács: így lesz a legjobb a kelt tészta
A puha kelt tésztából készült, házi kakaós kalács otthon készítve a legfinomabb.
A házi kakaós kalács elkészítésének trükkje, hogy a tésztát kétfelé veszed, az egyikbe belekeversz egy kevés kakaót, és csak utána keleszted meg őket. Ha dolgoztál már élesztős tésztával, ez sem fog nehézséget okozni.
Házi kakaós kalács
Hozzávalók 1 darabhoz
- 50 dkg liszt
- 15 dkg tejföl
- 12 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 evőkanál holland kakaópor
- 0.5 dl tej
A kenéshez
- 2 evőkanál tej
Elkészítés:
Elkészítés előtt egy órával a tejfölt vedd ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen. A vajat olvaszd fel, és kicsit hagyd kihűlni. A tejet langyosítsd meg, keverd el egy teáskanál cukorral, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a lisztet szitáld át. Add hozzá a cukrot, a tejfölt, a tojást és az élesztős tejet, és dolgozd össze. Ezután csorgasd hozzá a vajat is, és kézzel vagy géppel dagaszd ki. Ha az állaga sima, és az edény falától elválik, készen van. Szedd a tésztát kétfelé. Egy kisebb tálban oldd fel a kakaót egy-két evőkanál vízben, keverd az egyik adag tésztához, majd mindkét darabot tedd egy-egy tálba, és letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.
Amikor a tészták megnőttek, lisztezett deszkán nyújts belőlük két, nagyjából egyforma kört. Tedd a kakaós darabot a sima tetejére, még egyet-kettőt nyújts rajtuk, hogy összeragadjanak, majd éles késsel hosszában vágd ketté. Az így kapott két darabból sodorj egy-egy hosszú hengert. A két darabot csavard össze. Takard le újra, és keleszd további fél órát.
Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. A második kelesztés végeztével kend le a kalács tetejét tejjel, és told a sütőbe. Húsz perc múlva takard le alufóliával, és így süsd további húsz percig, így a belseje jól átsül anélkül, hogy a kérge megégne.
Sós ropogtatnivaló is készülhet kelt tésztából: a sajtos kifli puha, foszlós és ellenállhatatlan.
Házi, nagyon sajtos kifli egyszerűen: eteti magát, olyan finom
Jól tárolva több napig megőrzi puhaságát a tészta, ezért érdemes dupla adaggal készíteni, reggelire, de uzsonnára is jól jöhet.
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció