Így készíts foszlós fonott kalácsot otthon: a házi kelt tésztánál nincs finomabb
A foszlós, házi fonott kalácsnak nincs párja, és te is különösebb nehézség nélkül elkészítheted.
Ha dolgoztál már kelt tésztával, ez a hagyományos, foszlós kalács sem fog számodra gondot okozni. Ebből az adagból egy nagy rúd jön ki. A fonást tetszésed szerint variálhatod: a legegyszerűbb a hármas fonás, de akár négy-öt szalagot is sodorhatsz a tésztából.
Házi, foszlós fonott kalács
Hozzávalók 1 darabhoz
- 50 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 4 dkg élesztő
- 4 evőkanál cukor
- 3 dl tej +0,5 dl a kenéshez
- 0.5 kávéskanál só
- vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, kanalazd hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a lisztet szitáld át, add hozzá a sót, morzsold el a vajjal, majd öntsd bele az élesztős tejet, és kézzel alaposan dolgozd ki. A tészta először ragacsos lesz, de ahogy gyúrod, úgy válik egyre simábbá. Amikor már teljesen összeállt, és nem ragad, takard le, és meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára. A pihentetési idő leteltével vágd három egyforma darabba - vagy többe, ha szeretnéd -, sodorj belőlük rudakat, és fond őket össze. Helyezd kivajazott-kilisztezett tepsibe, majd újra takard le, és pihentesd további egy órát. Ha ez is letelt, a tetejét és az oldalát kend meg tejjel. 170 fokra előmelegített sütőben süsd aranyszínűre 20-25 perc alatt.
Gondolnád, hogy akár kürtős kalácsot is készíthetsz házilag? Legegyszerűbb, ha sörösdobozra tekered fel a tésztát.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció