Házi készítésű aioli mártás sok fokhagymával: a spanyolok kedvenc öntete salátákhoz, halételekhez
Az aioli valójában nem más, mint egy rengeteg fokhagymával készült házi majonéz, amit utána kedved szerint ízesíthetsz.
A jó aioli készítésének két titka van: a hozzávalókat mozsárban kell összetörni, és jó, ha egy minél erősebb kezű ember végzi ezt a műveletet. Az eredeti recept csak fokhagymát és olajat tartalmaz, de érdemes egy tojás sárgájával könnyíteni a krémet. Mivel a tojás nyersen kerül bele, csak olyat használj, amit kezeltek szalmonella ellen.
Házi aioli
Hozzávalók
- 8 gerezd fokhagyma
- 2.5 dl olaj
- 1 tojássárgája
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 csokor petrezselyem
- néhány csepp citromlé
Elkészítés:
A fokhagymát hámozd meg, szedd cikkekre, távolítsd el a közepéből a zöld csírát, és vágd apróra. Öntsd az egészet egy mozsárba, és pépesítsd. Add hozzá a tojássárgát és a sót, keverd jól el, majd adagold hozzá az olajat. Ez hosszabb időt fog igénybe venni: először cseppenként keverd bele, és amikor már egységes, világos állagot vett fel a szósz, akkor kezdheted folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáönteni. Ha elérte a kívánt állagot, kóstold meg, szükség szerint ízesítsd még egy kevés sóval, citromlével, és keverj bele apróra vágott petrezselymet. Kenheted kenyérre, vagy tálalhatod saláták, húsok, halak mellé.
Ha szívesen készíted el a nyaralások alatt megismert ételeket otthon, a házi ajvár összeállítása sem lesz nehéz feladat.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció