Klasszikus répatorta házilag készítve
Ne csak a kávézókban nézegesd a gazdag ízű süteményt. Készítsd el otthon is!
A receptet egy igazi profitól kaptuk, nevezetesen Varga Gábor cukrásztól, a Sütiakadémia mesterétől, így garantáltan finom lesz a végeredmény, ha követed útmutatását. De ne félj, nem lesz nehéz!
Finom, rostokban gazdag, egészséges édesség, mellyel mosolyt csalhatsz a családod arcára a hétvégi közös ejtőzés idején.
Répatorta
Hozzávalók:
A piskótához
- 300 g barna cukor
- 200 ml étolaj
- 4 db nagy tojás
- 280 g búzaliszt
- 100 g darált dió
- 12 g sütőpor
- 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
- 400 g sárgarépa durvára reszelve
- 1 késhegynyi só
- 50 g fehér csokoládé
- 1 db narancs reszelt héja
A mázhoz
- 200 g mascarpone
- kandírozott sárgarépa - elkészítését alább megtalálod
Elkészítés ideje:
Másfél óra, plusz két óra hűtési idő.
Elkészítés menete:
A répákat tisztítsd meg, reszeld le, majd vékonyan vajazz és lisztezz ki egy 26 centiméter átmérőjű tortaformát. Alaposan keverd el a barna cukrot az olajjal, majd egyenként add hozzá a tojásokat is. Törd durvára a diót, majd egy tálban keverd össze a liszttel, a sóval, a sütőporrral, a fahéjjal és a reszelt répával.
Egy fakanállal a barna cukros masszát keverd a lisztes részhez. Öntsd hozzá az olvasztott fehér csokoládét és a reszelt narancshéjat, majd ezt is alaposan dolgozd össze.
A kész masszát öntsd az előkészített formába, és előmelegített, 165 fokos sütőben - légkeverés nélkül körülbelül 80-90 perc alatt, légkeveréssel nagyjából 60 perc alatt - süsd készre. Végezz tűpróbát. Ha kisült, teljesen hűtsd ki - két óra alatt ki kell hűlnie -, majd vedd ki a sütőformából. A tetejére szükséges krémhez a mascarponét keverd ki egy kevés kihűlt kandírozott reszelt répával, majd kend a hideg torta tetejére. Vigyázz, ha a torta valamelyik része még meleg, a mascarpone le fog folyni!
A Kossuth Kiadó gondozásában megjelenő magazint már megtalálod az újságárusoknál és a kiadó weboldalán!
Így készül a kandírozott sárgarépa:
A kandírozáshoz tegyél fel főni 300 milliliter vizet 300 gramm cukorral. Amikor elkezd forrni, vedd takarékra a lángot annyira, hogy a cukorszirup éppen csak gyöngyözzön.
Ekkor a reszelő durvábbik részén reszeld bele a sárgarépát. Fedd le, és 20-30 percen át alacsony hőfokon tartsd a tűzhelyen. Akkor leszel készen vele, ha a répareszelék a szirupból kiemelve áttetsző és intenzív narancssárga.
A répa rostjai így cukorral telítődtek, tulajdonképpen tartósítottá váltak. Nem fog bebarnulni az oxidációtól, gyönyörű, élénk narancssárga színe lesz a torta tetején. Ha elkészült, tedd szűrőbe, öblítsd át hideg vízzel, és már használhatod is.
A legnépszerűbb torták
Ha belejöttél a tortasütésbe, az alábbi recepteket is érdemes kipróbálnod. Alkalmat találni könnyű hozzá, és a klasszikus receptek sem olyan ördöngösek, hogy kifogjanak akár egy kezdő házitündéren.