Szaftos rakott kel gazdagon, darált hússal és sok tejföllel - Sajt olvad a tetejére
A sok darált hússal és tejföllel készült rakott kel igazán kiadós téli egytálétel. Olvassz sajtot a tetejére!

rakott kel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hagyományos, nosztalgikus rakott kel lelke a sok-sok tejfölben rejlik. Mivel a kelkáposzta jó tűri a hideget, télen is kiváló A-, B-, C- és E-vitamin-forrás. Felhasználás előtt érdemes leforrázni, így ugyanis egyrészt veszít a kesernyés ízéből, másrészt ezzel a módszerrel azokat az apró kukacokat, rovarokat is kimoshatod belőle, amelyek a hideg vizes öblítés után még benne maradnának.

Hagyományos rakott kel

Hozzávalók

  • 2 kg kelkáposzta
  • 40 dkg darált sertéscomb
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 4 evőkanál rizs
  • 4 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 vöröshagyma
  • 0.5 evőkanál pirospaprika
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A kelkáposztát vágd négyfelé, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, fél óra alatt főzd puhára. Közben a sütőt melegítsd elő 200 fokra. A rizst kevés olajon futtasd meg, öntsd fel vízzel, sózd meg, és a lehető legkisebb lángon főzd puhára. A darált húsos raguhoz a hagymát vágd apróra, és olvasztott zsíron párold üvegesre. Ha már puha, húzd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát, majd kanalazd bele a darált húst. Sózd, borsozd, öntsd fel egy kevés vízzel, és főzd meg a húst. Ha kész, keverd hozzá a rizst is. A tejfölt keverd el a tojással. A sajtot reszeld meg.

A kifőtt káposztalevelek felét oszd el egy tepsiben. Kanalazd rá a rizses darált húst, egyengesd el rajta a tojásos tejföl bő felét, fedd be a maradék káposztával, locsold rá a tejföl másik felét, szórd meg reszelt sajttal, és alufóliával letakarva told a sütőbe fél órára, hogy az ízei összeérjenek. Az utolsó tíz percben vedd le a tetejéről a fóliát, hogy a sajt is megpirulhasson a tetején.

Hasonló ételt sokféle alapanyagból készíthetsz - a hússal és sajttal rakott sütőtök után sem marad senki éhes.

Ezt is szeretjük