Puha, illatos gyömbéres keksz: dobozban nagyon sokáig friss marad
Ez a puha vajas keksz a gyömbérnek köszönhetően lesz illatos. Érdemes nagy adagban készíteni, mert sokáig eláll.

Az egyszerű vajas keksz önmagában is nagyon finom, hát még ha fűszerezed egy kicsit, mondjuk gyömbérrel! Mivel dobozban sokáig friss marad, akár szülinapi ajándéknak is tökéletes. A tésztát gyúrás után pihentesd néhány órát a hűtőben, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.
Gyömbéres kekszek
Hozzávalók 30 darabhoz
- 30 dkg liszt
- 22 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a gyömbért és a kétféle cukrot tedd egy nagy tálba. Add hozzá a tojássárgáját és a felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal dolgozd össze. Amikor már sima, tedd be a hűtőbe két órára. A pihentetési idő leteltével lisztezett deszkán nyújtsd ki nagyjából fél centi vastagságúra, és kekszkiszúróval szaggass belőle karikákat. Oszd el őket egymás mellett sütőpapírral kibélelt tepsiben, és 160 fokra előmelegített sütőben süsd ki 12 perc alatt, amíg megpirulnak.
Hasonló módon készül a színes drazséval készített kakaós keksz, ami szintén olyan sokáig eláll, hogy ajándéknak is tökéletes.