Gyermekkorunk 5 kedvenc napközis étele

Összegyűjtöttünk neked néhány egyszerű és gyorsan elkészíthető, boldog suliéveket idéző receptet a menza étlapjáról.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Paradicsomleves betűtésztával

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 500 g paradicsom
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • kevés méz
  • 1 evőkanál liszt
  • kevés petrezselyemzöld
  • két marék betűtészta

A paradicsomot alaposan mosd meg. Mártsd forró vízbe, húzd le a héját, majd vágd kockára. A fokhagymagerezdet tisztítsd meg, vágd egészen apróra, de le is reszelheted.

Forrald fel a vizet, majd tedd bele a paradicsomot és a sűrített paradicsomot, sózd, és tegyél bele egy kevés mézet. Forrald 10 percig, majd keverd bele a lisztet, és hagyd egy kicsit besűrűsödni. A végén tedd bele az aprított petrezselymet. A betűtésztát főzd meg külön vízben, és a végén add a leveshez.

Borsófőzelék

Hozzávalók:

  • 30 dkg fagyasztott borsó
  • kevéske olaj
  • 3 evőkanál liszt
  • tej
  • só, majoránna, petrezselyem

Kevés olajban a borsót lefedve párold 5-6 percig, sózd meg, szórd meg majoránnával, majd öntsd fel annyi tejjel, hogy elfedje. Ha a borsó megpuhult, egy pohárban a lisztet tejjel keverd ki, majd öntsd a borsóhoz. Néhány perc főzés után vedd le a tűzről. A végén tedd bele az apróra vágott petrezselymet.

Húsos tészta

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 500 g spagetti
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • negyed teáskanál őrölt kömény
  • 1-2 paradicsom
  • 1-2 babérlevél
  • édes pirospaprika
  • só, bors
  • sajt

Tedd fel a tésztát főni, ha kész, csöpögtesd le, és tedd félre. Olajon pirítsd meg a finomra vágott vöröshagymát. Keverd hozzá a fűszereket, majd add hozzá a darált húst, és párold át. Ha már levet eresztett, akkor add hozzá a fűszereket és a paradicsomot. Ha megfőtt, a szószt és a tésztát forgasd össze. Reszelt sajttal tálald.

Spenót

Hozzávalók:

  • 90 dkg mirelit spenót
  • 1 db zsemle
  • 4 dl tej
  • 2 púpozott kanál liszt
  • olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A zsemlét szeleteld fel, áztasd annyi tejben, amennyit felvesz. Készítsd el a rántást: 2 púpozott evőkanál liszthez adj egy evőkanál olajat, nyomj bele 3 gerezd fokhagymát, és addig melegítsd folyamatos kavargatás mellett, míg habzani nem kezd a rántás. A mirelit spenótot olvaszd ki, és egy szűrőn keresztül csöpögtesd le. Kicsepegtetés után tedd rá a rántásra a spenótot. Dolgozd el benne a tejben áztatott zsemlét. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, esetleg kevés szerecsendióval. A maradék tejet add még hozzá, és főzd 5-10 percig. Tükörtojással vagy főtt tojással tálald.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Piskóta csokiöntettel

Hozzávalók a tésztához:

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 zacskó sütőpor

Az öntethez:

  • 100 g étcsokoládé
  • 20-30 g vaj
  • 3 tojássárgája
  • főzőtejszín

A tojások sárgáját válaszd szét a fehérjétől. A sárgáját a cukorral keverd habosra, majd keverd bele a lisztet. A fehérjékből verj kemény habot, majd óvatosan forgasd bele a lisztes sárgájába.
Kivajazott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd aranybarnára.
Gőz fölött olvaszd meg a csokit és a vajat, majd folyamatos keverés mellett önts bele néhány kanál tejszínt, és keverd simára. Hagyd lehűlni, és keverd bele a tojássárgájákat. Krémszerűen folyósnak kell lennie, ha mégsem, tejszínnel lazítsd.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük