Gyermekkorunk 5 kedvenc napközis étele
Összegyűjtöttünk neked néhány egyszerű és gyorsan elkészíthető, boldog suliéveket idéző receptet a menza étlapjáról.
Paradicsomleves betűtésztával
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 500 g paradicsom
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- kevés méz
- 1 evőkanál liszt
- kevés petrezselyemzöld
- két marék betűtészta
A paradicsomot alaposan mosd meg. Mártsd forró vízbe, húzd le a héját, majd vágd kockára. A fokhagymagerezdet tisztítsd meg, vágd egészen apróra, de le is reszelheted.
Forrald fel a vizet, majd tedd bele a paradicsomot és a sűrített paradicsomot, sózd, és tegyél bele egy kevés mézet. Forrald 10 percig, majd keverd bele a lisztet, és hagyd egy kicsit besűrűsödni. A végén tedd bele az aprított petrezselymet. A betűtésztát főzd meg külön vízben, és a végén add a leveshez.
Borsófőzelék
Hozzávalók:
- 30 dkg fagyasztott borsó
- kevéske olaj
- 3 evőkanál liszt
- tej
- só, majoránna, petrezselyem
Kevés olajban a borsót lefedve párold 5-6 percig, sózd meg, szórd meg majoránnával, majd öntsd fel annyi tejjel, hogy elfedje. Ha a borsó megpuhult, egy pohárban a lisztet tejjel keverd ki, majd öntsd a borsóhoz. Néhány perc főzés után vedd le a tűzről. A végén tedd bele az apróra vágott petrezselymet.
Húsos tészta
Hozzávalók:
- 40 dkg darált marhahús
- 500 g spagetti
- 2 fej vöröshagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- negyed teáskanál őrölt kömény
- 1-2 paradicsom
- 1-2 babérlevél
- édes pirospaprika
- só, bors
- sajt
Tedd fel a tésztát főni, ha kész, csöpögtesd le, és tedd félre. Olajon pirítsd meg a finomra vágott vöröshagymát. Keverd hozzá a fűszereket, majd add hozzá a darált húst, és párold át. Ha már levet eresztett, akkor add hozzá a fűszereket és a paradicsomot. Ha megfőtt, a szószt és a tésztát forgasd össze. Reszelt sajttal tálald.
Spenót
Hozzávalók:
-
90 dkg mirelit spenót
-
1 db zsemle
-
4 dl tej
-
2 púpozott kanál liszt
-
olaj
-
3 gerezd fokhagyma
- só, bors
A zsemlét szeleteld fel, áztasd annyi tejben, amennyit felvesz. Készítsd el a rántást: 2 púpozott evőkanál liszthez adj egy evőkanál olajat, nyomj bele 3 gerezd fokhagymát, és addig melegítsd folyamatos kavargatás mellett, míg habzani nem kezd a rántás. A mirelit spenótot olvaszd ki, és egy szűrőn keresztül csöpögtesd le. Kicsepegtetés után tedd rá a rántásra a spenótot. Dolgozd el benne a tejben áztatott zsemlét. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, esetleg kevés szerecsendióval. A maradék tejet add még hozzá, és főzd 5-10 percig. Tükörtojással vagy főtt tojással tálald.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Piskóta csokiöntettel
Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 zacskó sütőpor
Az öntethez:
- 100 g étcsokoládé
- 20-30 g vaj
- 3 tojássárgája
- főzőtejszín
A tojások sárgáját válaszd szét a fehérjétől. A sárgáját a cukorral keverd habosra, majd keverd bele a lisztet. A fehérjékből verj kemény habot, majd óvatosan forgasd bele a lisztes sárgájába.
Kivajazott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd aranybarnára.
Gőz fölött olvaszd meg a csokit és a vajat, majd folyamatos keverés mellett önts bele néhány kanál tejszínt, és keverd simára. Hagyd lehűlni, és keverd bele a tojássárgájákat. Krémszerűen folyósnak kell lennie, ha mégsem, tejszínnel lazítsd.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség